Discussie over Leuvense autoloze zondag blijft duren
Opinie, Nieuws, Leuven -

Discussie over Leuvense autoloze zondag blijft duren

Op zondag 26 september vindt er in Leuven opnieuw een autoloze zondag plaats: één met auto's.

donderdag 26 augustus 2010 08:49
Spread the love

Uitbater ladeuzeparking “begrijpt er niets meer van”

Waarom moeten de autoparkings van het stadscentrum absoluut toegankelijk blijven tijdens die éne autoloze zondag van het jaar? Omwille van de uitbater van de Ladeuzeparking die inkomstenverlies vreest? Kennelijk niet. In de krant Het Laatste Nieuws stelt die uitbater verrast: “Ik dacht dat we niet bereikbaar zouden zijn? (…) We hebben zelfs al affiches laten drukken in die zin”. Aan hem ligt het dus niet. Waarom is het dan toch zo moeilijk om die auto -just for one day- volledig te weren?

Op vrijdag 20 augustus pakte Het Laatste Nieuws uit met een interessant artikel over de autoloze zondag van 26 september. Naast de uitbater van de Ladeuzeparking, komen ook Tobias Van Os van de Leuvense wereldwinkel en bevoegde schepen Mohamed Ridouani aan het woord.

Die laatste legt uit waarom de parkings toch openblijven: “Het spreekt voor zich dat de ziekenhuizen bereikbaar blijven. Daarom zullen er corridors openblijven in de Naamsestraat (Heilig Hart) en ook tot het Sint-Jacobsplein (Sint-Pieter en Sint-Rafaël). Daarnaast denken we ook aan het personeel en de bezoekers van de rusthuizen. Stel even dat er mensen van West-Vlaanderen komen om hier een oma te bezoeken. Dan gaan we die mensen toch niet dwarsbomen door hen er niet in te laten! Om medische en andere belangrijke redenen kunnen we niet alles autovrij maken. Ik daag de mensen uit om een stad in Vlaanderen te vinden die meer autovrij is dan Leuven. Maar voor sommige mensen zal het nooit genoeg zijn zeker?”

Tobias Van Os van de Leuvense wereldwinkel was vorig jaar één van de trekkers van het protest tegen de geamputeerde autoloze zondag van vorig jaar. Toen werd zelfs de binnenring terug opengesteld voor voertuigen, waardoor tal van Leuvense verenigingen de activiteiten die ze op die binnenring gepland hadden dienden te annuleren. Van Os: “We gaan zeker iets doen, maar wat is nog niet duidelijk. (…) Ik vind dat we dit niet zomaar kunnen laten passeren. Hoe rechtvaardig je dit? ‘Kindjes, er zijn vandaag geen auto’s in de stad, maar pas toch op voor de auto’s!’ Ik vind het eigenlijk heel triest.”

De uitbater van de Ladeuzeparking zegt er niet veel meer van te snappen en had dus al affiches laten drukken om de klanten te informeren over de sluiting van 26 september. De uitbater: “En het argument van de rusthuizen begrijp ik ook niet. We liggen niet eens in de buurt van een rusthuis.” De man snapt dus weinig van de argumentatie van de schepen, lijkt niet erg verstoord door de gedachte van een dagje te moeten sluiten, laat staan dat hij een schadeclaim in de binnenzak zou hebben.

Schepen Ridouani (SP.A) kent zijn stiel als geen ander. Met zijn argument over de mensen uit West-Vlaanderen die hun oude oma komen bezoeken, bespeelt hij de gevoelige snaar.  Maar houdt dit allemaal wel steek? Iedereen begrijpt toch dat een autoloze zondag – één enkele autoloze zondag – niet tot doel kan hebben om zieke of gewonde mensen de toegang tot het ziekenhuis te ontzeggen. Maar dat kan je toch oplossen met enkele mobiele begeleidingspatrouilles van de politie? Bovendien blijft het grootste Leuvense ziekenhuis Gasthuisberg heel de dag bereikbaar met de wagen. Je kan je voorstellen dat er nog andere uitzonderingen zouden kunnen gemaakt worden. Ja, hoogzwangere vrouwen mag je erdoor laten!

Maar voor alle andere groepen slaat het argument van de schepen toch een beetje bleekjes uit. Vanuit zowat alle posities op de ring ben je op een kilometer of minder in het middelpunt van de stad. Is het echt zo gruwelijk voor het personeel van rusthuizen of voor een West-Vlaams gezin om voor één keer vijfhonderd of achthonderd meter te stappen tot bij de oude oma? En zou het voor die oude oma ook niet leuker zijn mocht, voor één dag, de ruime omgeving rond haar rusthuis ook helemaal autovrij zijn.

Mogen we er u toch even aan herinneren dat de redactie van leuven centraal het idee voor een autoloze dag ooit lanceerde tijdens een duurzame ideeënwedstrijd op het Leuvense wereldfeest. Het voorstel kwam toen als winnaar uit de bus en schepen Ridouani nam zich voor het ook effectief uit te voeren. Het siert hem dat hij het idee niet zomaar in het vriesvak heeft laten steken. Vanuit ons standpunt diende die autoloze dag echter niet enkel om Leuven voor een dag om te toveren tot een bruisende, sociale stad zonder auto, het was ook de bedoeling om de Leuvenaars voor een dagje te laten stilstaan bij hun mobiliteit. Waar het om draait is het volgende: kan je er een erezaak van maken om twee parkings, die samen méér dan 1000 auto’s kunnen herbergen, absoluut openhouden. De heilige koe mag blijkbaar niet worden gestopt.

Oh ja, dan is er nog die uitdaging van schepen Ridouani: vind één stad in Vlaanderen die méér autovrij is dan Leuven.¨Ideeën? Laat het ons dan weten via redactie@leuvencentraal.org .

David Dessers

take down
the paywall
steun ons nu!