Genkse humanisten geven vrijzinnigheid plaats in sociocultureel aanbod
Lokaal, 3600, Genk, Genkse Humanisten, humanisme, ontdopen, Phaedra Rousselle, sociaal-cultureel aanbod, vrijzinnigheid, zondagsmarkt, stampmedia -

Genkse humanisten geven vrijzinnigheid plaats in sociocultureel aanbod

De ‘Genkse Humanisten’ stelden op het Stadsplein tijdens de zondagsmarkt met het levende standbeeld 'De Denker' hun filosofische overtuiging voor. Ze nodigden mensen uit om deel te nemen aan hun culturele activiteiten en op die manier samen met hen na te denken over een vrijzinnig alternatief.

maandag 23 augustus 2010 11:41
Spread the love

“Tegenwoordig ontdopen veel mensen zich. Toch voelen ook zij een nood aan verbondenheid”, vertelt Phaedra Rousselle, voorzitter van de Genkse Humanisten. “Vandaag laten wij weten dat er een andere manier is om met zingeving bezig te zijn.”

‘Eigen mening’

Een levend standbeeld van een denker, geïnspireerd door het beeldhouwwerk ‘De denker’ van Rodin, met een wereldbol onder de arm, symboliseert volgens Rousselle de opzet van de Genkse Humanisten: “Met een eigen mening en eigen visie naar de wereld kijken.”

In de toekomst willen de Genkse Humanisten meer plaats voor vrijzinnigheid in het plaatselijke socioculturele leven. Rousselle: “In het najaar staan filosofielessen voor kinderen in samenwerking met de stedelijke bibliotheek op het programma. Deze en andere activiteiten willen we kenbaar maken door hier opvallend te staan. Want als je een eigen plek wilt, moet je die veroveren.”

Seculier humanisme

“Van tientallen mensen in Genk kregen we vragen voor een groter aanbod op vlak van cultuur”, vertelt Joke Quintens, lid van de Genkse sp.a en bestuurslid van de Genkse Humanisten. “Daarom is er nu een alternatief met een seculier humanisme waarbij de mens centraal staat. We willen denken en discussiëren buiten het kader dat uitgaat van het bestaan van God of een andere hogere macht.”

Quintens verwijst naar het Centrum voor Morele Dienstverlening in Genk. Daar kunnen mensen bijvoorbeeld een huwelijksplechtigheid organiseren zonder voor de wet of de Kerk te trouwen. “Dat wordt gesteund en gefinancierd door de overheid, maar het draait vooral rond begeleiding en bijstand en niet rond culturele activiteiten”, zegt Quintens.

Cijfers

Eerder gingen de Genkse Humanisten ervan uit dat één op vier van de inwoners in Genk ongelovig of vrijzinnig is. Dat leidden ze af uit cijfers van het Vrouwenrapport van Fé over een onderzoek van 2009 waarin 2000 vrouwen in Vlaanderen bevraagd werden. Daarin verklaart dertien procent vrijzinnig te zijn, negen procent atheïst en drie procent beschouwt zich als agnost.

In diezelfde cijfers noemt 65 procent zich christen of katholiek en omschrijft één procent zich als moslim. “De situatie in Genk is anders”, geeft Rousselle toe. “Daarom staan we ook open voor dialoog en samenwerkingen met andere levensbeschouwelijke organisaties.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

take down
the paywall
steun ons nu!