Cultuur, België, Antwerpen, Stampmedia, Festival, Jazz, Jazz Middelheim, Park den brandt -

Jazz Middelheim, het Vlaamse jazz-mekka

Jazz Middelheim hulde Park Den Brandt in Antwerpen van 12 tot 15 augustus als vanouds in genot. Het festival maakte haar naam weer waar met het beste uit de Belgische en internationale jazzwereld. Ondanks weer en wind kwamen 18.000 jazzliefhebbers volop genieten van o.a. Toots Thielemans, Wayne Shorter Quartet en Cassandra Wilson.

maandag 16 augustus 2010 13:41
Spread the love

Jazz Middelheim heeft naast muziek ook een unieke sfeer, die niet te vergelijken is met andere festivals. Al van bij het binnenkomen valt het op dat dit niet pakweg Werchter is. De parktuin van een kasteel doet dienst als festivalweide. Een pintje komt hier zowaar nog in een echt glas. Hier geen vettige hamburgers met ketchup maar broodjes merguez met harissa. De sfeer is meer relaxed. Je kan je hier nog neerzetten om gewoon wat te vertoeven en te genieten van de muziek.

Extraatjes

Jazz Middelheim is in ons land al jaren de referentie wat jazz betreft. Dat is blijkbaar goed genoeg voor een leuke bonus van levende legende Toots Thielemans. Naast een doorleefd optreden stelde het Brussels ketje op 14 augustus ook zijn nieuwe leve-album “Toots Thielemans-European Quartet Live” voor. Een dag later bracht ook The Chris Joris Experience zijn nieuwste telg “Marie’s Momentum” mee. De titel slaat op Marie, de nieuwe vriendin van Chris Joris, en luidt een nieuw begin in voor de Belgische percussioniekoning.

Kruisingen

The Chris Joris Experience gaf de aftrap voor de laatste dag van Jazz Middelheim. Hun muziek brengt een mix tussen Afrikaanse ritmes en vrij geïmproviseerde jazz. Dave Holland & Pepe Habichuela waren een beetje de vreemde eend in de bijt. Hun flamenco was wel virtuoos, maar miste de energie om echt te vervoeren. Gelukkig maakten Chucho Valdés & The Afro Cuban Messengers veel goed met hun swingende jazz vol Cubaanse invloeden. Jazzdiva Cassandra Wilson en haar rokerige stem sloten de avond af met een genre-overstijgende act van jazz, blues, folk, pop en funk.

© 2010 – StampMedia – Tekst: Nils Deputter, Foto’s: Thom Clabots

take down
the paywall
steun ons nu!