No Borders op Ieperfest

No Borders op Ieperfest

Op Ieperfest krijgen NGO's en activisten allerhande een kans om zich voor te stellen aan een breder publiek dan dat ze normaal bereiken, in de More Than Music-tent. Een van de aanwezige bewegingen was No Border Camp.

zondag 15 augustus 2010 21:49
Spread the love

Tussen 25 september en 3 oktober wordt er voor het eerst een No Border Camp in België georganiseerd. De locatie is nog niet bekend, maar het zal waarschijnlijk in de buurt van Brussel zijn. Het tijdstip en de locatie zijn niet willekeurig: Brussel is het politieke hart van de Europese Unie en België neemt momenteel het voorzitterschap waar.

Het No Border-netwerk is in 1999 ontstaan na de Eurotop in Tampere, Finland. Verschillende groepen activisten die rond vluchtelingen en migratieproblematiek werken, vonden het tijd om een losse samenwerking over heel de wereld op poten te zetten. De migratiewetgeving is de laatste jaren overal veel strenger geworden. Zo hield de politie recent ‘raids’ in Calais, de zogenaamde ‘Jungle’, een verzamelplaats voor vluchtelingen en mensen zonder papieren. Daarbij werd geweld niet geschuwd, ook een fenomeen dat steeds meer voorvalt.

De medewerkers van het No Border Camp zijn positief over hun deelname aan het festival. Ze waren door de organisatie zelf uitgenodigd en hielden voorstellingen op twee dagen. Daarnaast was er doorlopend een stand. Tijdens de voorstellingen was er niet zoveel publiek, maar de stand kende wel veel bezoekers. Een bezoeker vond Ieperfest zelfs  ‘het coolste festival’, door de More Than Music-tent en de aanwezigheid van No Borders. 

Op het festival kreeg de beweging ook de kans om een nieuw publiek aan te spreken. Dat niet iedereen even opgezet is met het initiatief, bewijst het feit dat alle posters van No Borders Camp op het festivalterrein door onbekenden werden weggehaald. Op Reggae Geel vorige week gebeurde dat ook, maar de activisten laten het niet aan hun hart komen:”We hangen er gewoon nieuwe omhoog!”

Wie wil deelnemen aan het No Borders Camp, kan zich inschrijven voor een van de werkgroepen op de website (http://www.nobordersbxl.eu.org). De organisatie voorziet in de logistiek en organiseert onder andere media- en actietrainingen. Er wordt gestreefd naar respect voor ieders vorm van actie voeren en een brede diversiteit. Daarnaast zullen er films vertoond worden, komen er bands optreden, zijn er tentoonstellingen en nog veel meer. Ook is er juridische en medische bijstand voor de deelnemers.

Iedereen die de principes van No Borders onderschrijft is welkom. ‘Niemand is illegaal’ is het basisidee. De pers wordt enkel op gezette tijden toegelaten tot het kamp zelf, om de deelnemers een veilig gevoel te geven. Er zal gezorgd worden voor een eigen krant, Nomade, die in drie talen (Nederlands, Frans, Engels) zal verschijnen.

De organisatie verwacht een 500 à 1000 mensen. “Maar je kan zoiets nooit op voorhand weten, het hangt van zoveel factoren af.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!