Ondanks hoge temperaturen weinig hoop op klimaatakkoord
Verslag, Nieuws, Wereld, Milieu, Klimaatakkoord, Cancun -

Ondanks hoge temperaturen weinig hoop op klimaatakkoord

BONN -- Het voorjaar van 2010 was wereldwijd de warmste periode ooit gemeten. In aanloop naar de klimaatconferentie in het Mexicaanse Cancún, eind dit jaar, is er echter weinig hoop op een akkoord.

vrijdag 13 augustus 2010 14:28
Spread the love

Het weer is wereldwijd in de war. Terwijl de gletsjers in Bolivia en Peru smelten, heeft buitengewone sneeuwval in de Andes dit jaar aan honderden mensen het leven gekost. Aanhoudende stortregens in Pakistan hebben gezorgd voor een enorme humanitaire ramp, terwijl Rusland juist de noodtoestand moest uitroepen nadat temperaturen boven de veertig graden leidden tot enorme bosbranden in zeven verschillende regio’s, miljoenen hectares akkerland verwoestend.

Cancún

Christiana Figueres, de nieuwe algemeen secretaris van het VN-klimaatbureau, hield de geïndustrialiseerde landen – vorige week bijeen op een klimaatconferentie in Bonn – hun verantwoordelijkheid voor. “We moeten de uitstoot stabiliseren voor 2030 en met de helft verminderen voor 2050 als we de gemiddelde temperatuurstijging tot twee graden willen beperken.”

Om de transitie te maken naar schone economieën is volgens de VN zo’n 20 biljoen dollar (15,5 biljoen euro) aan investeringen nodig. Iedere euro die in ontwikkelingslanden in schone energie wordt gestoken, bespaart volgens Figueres zeven euro aan kosten om de huidige uitstoot terug te dringen.

Klimaatwet afgewezen

Volgens China ligt de verantwoordelijkheid voor het probleem bij de geïndustrialiseerde landen, met name de Verenigde Staten, die per hoofd de meeste koolstof uitstoten. De Amerikaanse Senaat heeft eind juli echter een uitgebreide klimaatwet afgewezen.

Volgens sommige waarnemers kan de top in Cancún in november nu net zo goed worden afgeblazen. “Misschien moeten we het Kyotoprotocol gewoon verlengen tot na 2012”, zegt Figueres.

Jo Leinen, de voorzitter van de milieucommissie van het Europees Parlement, verwacht er niet veel meer van. “Als Cancún mislukt – en alles wijst daarop – moeten we nadenken over een vrijwillige coalitie van landen die werkelijk bereid zijn om klimaatverandering aan te pakken. Die coalitie moet dan wel tenminste tachtig procent van de uitstoot vertegenwoordigen.”

Gegeven het aandeel van China (23 procent) en de VS (20 procent) zal die coalitie minimaal een van beide grootmachten moeten meekrijgen. Zelfs dat lijkt, op dit moment althans, onmogelijk.

Graanoogst

Intussen heeft de wereldwijde droogte grote gevolgen voor de voedselzekerheid. “De mondiale graanoogst valt dit jaar een tiende lager uit”, zegt Ludwig Höchstetter, als directeur van BayWa een van de belangrijkste handelaren in Duitsland. Een derde van de graanoogst in Rusland is verloren gegaan, en dat kan zelfs door de recordopbrengsten uit de VS niet worden gecompenseerd. De prijzen en de tekorten lopen op.

Volgens de NASA was de periode tussen maart en juni wereldwijd de warmste periode uit de geschiedenis sinds het begin van de officiële metingen, 130 jaar geleden.

FM

take down
the paywall
steun ons nu!