Verslag, Nieuws, Wereld, Ecuador, Rafael Correa -

Ecuador pakt ondervoeding kinderen aan

QUITO -- De Ecuadoraanse regering wil ondervoeding van kinderen in de komende vijf jaar drastisch verminderen. Op dit moment is in het Zuid-Amerikaanse land een tiende van de baby's chronisch ondervoed, en 22 procent van de kinderen onder de vijf.

vrijdag 13 augustus 2010 15:02
Spread the love

“De uitdaging is enorm”, zei Jeannette Sánchez, de minister van Sociale Ontwikkeling, woensdag. “Het cijfer behoort tot de hoogste van Latijns-Amerika. In 2006 was twaalf procent van de kinderen onder de een ondervoed.”

In het nationale ontwikkelingsplan van december beloofde de regering tot 2013 de chronische ondervoeding terug te brengen van 22 tot 12 procent, maar de ambitie is zelfs nog wat opgeschroefd: in 2015 moet het percentage gedaald zijn tot 7 procent. “Dit is zonder precedent in Latijns-Amerika”, zei Sánchez, die tot de linkse regering van president Rafael Correa behoort, voor wie uitbanning van ondervoeding een prioriteit is.

Stabiel hoog

Tussen 2004 en 2008 bleef het ondervoedingscijfer met 26 procent stabiel hoog. In juli meldde het Observatorio de los Derechos de la Infancia, een ngo die zich inzet voor de rechten van kinderen, dat 22 procent van de 1,4 miljoen kinderen onder de vijf jaar ondervoed is.

Het cijfer is het hoogst in de hooggelegen provincies waar een groot deel van de bevolking inheems is, zoals Chimborazo, Bolívar en Cotopaxi. Daar is de helft van de kinderen chronisch ondervoed.

De sociale uitgaven stegen vorig jaar onder de linkse regering van president Rafael Correa van 7,6 procent tot 8,3 procent van het bnp. Dat cijfer is niet zo hoog in vergelijking met andere landen in de regio, maar hoger dan de 4,3 procent die het tussen 2000 en 2006 was.

Multisectoraal

De regeringsstrategie, genaamd Integrale Territoriale Voedingsinterventie (afgekort INTI, ‘zon’ in het Quechua), is multisectoraal. Financiële steun voor gezinnen met kleine kinderen wordt gecombineerd met preventie. De toegang tot schoon drinkwater, sanitatie en huisvesting voor deze doelgroep wordt verbeterd, in samenwerking met de lokale autoriteiten, en er zijn programma’s voor gezondheidszorg en voeding. Zo worden kinderen regelmatig gecontroleerd en wordt borstvoeding gepromoot. Plattelandsklinieken worden verbeterd en aangevuld met mobiele gezondheidsbrigades.

Het Observatorio de los Derechos de la Infancia geeft het regeringsbeleid een 6,5 voor kinderrechten. De vorige regering, van president Alfredo Palacio, kreef een 4,6.
 

FM

take down
the paywall
steun ons nu!