Interview, Nieuws, Cultuur, Stampmedia, Muziek, Antwerpen, Punk, Willrock, The Kids, Ludo mariman -

Het podium is voor The Kids de essentie

ANTWERPEN - De Belgische punklegendes The Kids stonden op 7 augustus op Willrock. Met een verschroeiend spervuur van klassiekers namen deze ouwe rotten het publiek mee terug naar eind jaren zeventig. Klein podium of niet, Ludo Mariman en co. zijn het zeker niet verleerd. Mariman: “Wij willen niet als schaduw van onszelf eindigen. We zijn nogal ijdel op dat vlak.”

dinsdag 10 augustus 2010 11:30
Spread the love

Wat trekt jullie aan om nog altijd veel op kleine podia, zoals Willrock, te spelen?

“Eigenlijk maakt het voor ons niet uit of een podium groot of klein is. We hebben altijd dicht bij elkaar gestaan om op te treden, onder andere voor de klank. Ook op grotere podia. Op een klein podium als hier kunnen we staan zoals we willen en toch het podium vullen.”

Er zaten veel jongeren tussen de toeschouwers. Zijn jullie blij dat jullie nog altijd een jong publiek aanspreken?

“Absoluut. Het toont vooral dat The Kids nog altijd relevant zijn. Was dat niet zo, dan konden we er beter gewoon mee stoppen. Punk is van alle tijden. We zien dat jonge mensen die into punk zijn op zoek gaan naar de roots van de punk. Die komen dan bij ons terecht.”

“Ze kennen onze songs even goed als de oudere fans. Eigenlijk merken we dat ons publiek over de jaren altijd even oud gebleven is. Alleen wij worden ouder.”

Over ouder worden gesproken, waar blijven jullie al die energie in jullie optredens vandaan halen?

“Dat is een kwestie van de conditie wat te onderhouden. We willen ons altijd voor de volle 100 procent kunnen blijven geven. Sommige leuke dingen moeten we daarom laten. Niet roken, niet drinken. Kijk maar naar veel groepen uit onze tijd, die zijn een schim van wat ze ooit waren. Wij willen niet als schaduw van onszelf eindigen. We zijn nogal ijdel op dat vlak.”

“Ik zeg altijd dat de sporters tegenwoordig als rocksterren leven en dat de rocksterren de hedendaagse sporters zijn. De sportmensen scheuren rond in sportwagens of zitten op feestjes.”

“En wij maar gezond leven en trainen. Neem Mick Jagger. Wat die allemaal niet doet voor zijn conditie. En die is nog ouder dan wij.”

Willrock is ontstaan om jonge groepen een podium te geven. Bestond zoiets ook in jullie tijd?

“Ja, er waren vroeger ook wel veel festivalletjes waar je als groepje kon optreden. Maar het was toen toch wel anders. Nog niemand in België had in die tijd al punk gezien. Nu kijkt niemand daar nog van op, maar wij kwamen indertijd als punkgroep terecht tussen allemaal rhythm-and-bluesbandjes. En ja, wij speelden nogal snelle, hevige muziek. Daardoor vielen we wel op.”

Jullie anthologie is van 2007. Mogen we ooit nog nieuwe The Kids verwachten?

“We zijn daar al een aantal keer over aangesproken, vooral nu met 35 jaar punk. Maar persoonlijk heb ik er eigenlijk niet zoveel zin in. De muziekbusiness is ook veranderd ten opzichte van vroeger.”

“Maak vandaag een plaat en binnen de week worden er nog tien andere platen gereleased. Tegen dan is het publiek jouw plaat al vergeten. Of ze wordt op het internet gesmeten. Het is gewoon niet meer de moeite. En het volk komt tenslotte voor de klassiekers. Voor ons is het podium de essentie. Dat is waar we willen zijn.”

©2010 – StampMedia – Nils Deputter

take down
the paywall
steun ons nu!