4.000 stickers tonen eerlijke 'reclame'

 

Europa, Samenleving, Bank, Groot-Brittannië, Vredesbeweging, Wapenhandel -

Stickers op fietsen ontmaskeren Barclays

Vredesbewegingen kleefden stickers op de nieuwe Londense fietsen die gesponsord worden door Barclays. Daarmee klagen ze de grote betrokkenheid van de bank in de wereldwijde wapenhandel aan.

woensdag 4 augustus 2010 12:51
Spread the love

Barclays sponsort in Londen de openbare fietsen, in ruil voor advertentieruimte op elke fiets. Activisten werkten een hele nacht door om in de hele stad bijna 4.000 stickers, in dezelfde kleur en met identiek lettertype als de reclame van Barclays, bij die reclame te plakken.

De boodschappen op de stickers:

“Investeert in clusterbommen. Biedt leningen aan voor nieuwe ledematen.”
“Geeft geen bal om u.”
“20 miljoen pond investeringen in fietsen. 7.300 miljoen pond investeringen in bommen.”
“Sponsort aangeboren afwijkingen door verarmd uranium in Irak.” 
“Investeert 7,3 miljard pond in wapenhandel.”

De woordvoerder van Transport for London (TfL) beweert dat slechts honderd fietsen beplakt werden, maar volgens de activisten is dat een enorme onderschatting, aangezien ze bijna 4.000 stickers hebben verdeeld.

Gevraagd naar zijn mening over de stickers antwoordde Barclays-voorzitter Magnus Agius dat “hij niets te zeggen had”.

Cycle Superhighways van Barclays

De fietsen, die volledig in Barclays-reclame zijn uitgevoerd, werden deze week gelanceerd. Wie een fiets nodig heeft, betaalt voor het gebruik ervan. Tegelijk werden er in heel Londen recent nieuwe, brede fietslanen geopend, die ‘Barclays Cycle Superhighways’ heten, en geverfd zijn in het typische Barclays-blauw.

Hoewel de fietsen op zich een goed initiatief vormen, verwerpen de activisten de grote advertentiecampagne die Barclays ervan gemaakt heeft. Geen enkele andere stad ter wereld heeft een soortgelijk plan volledig laten sponsoren door één bedrijf.

De bewegingen hopen nu dat de stickers mensen bewust zullen maken van Barclays positie als de grootste investeerder in wapenhandel ter wereld.

take down
the paywall
steun ons nu!