Toto La Momposita werd een dag na haar optreden op Sfinks Mixed zeventig jaar, en werd daarvoor door Pieter Embrechts letterlijk in de bloemetjes gezet. Aan levenslust, grapjes, danspasjes en energie ontbrak het haar lang nog niet.

Op jonge leeftijd moest ze vanwege de burgeroorlog in Colombia verhuizen naar de stad Bogota, waar haar moeder een dansgroep startte. Toto begon aldus haar zangcarriere onder moeders vleugels. Ze kreeg succes en toerde de wereld rond.

Echte bekendheid kreeg ze pas in de jaren negentig dankzij de WOMAD-tour (WOrld Music And Dance). Ze bleef steeds trouw aan haar Colombiaanse roots en de traditionele cumbia-muziek. De gebruikte instrumenten zijn volgens haar een perfecte weerspigeling van het volk en zijn historie: Indiaanse fluiten, Afrikaanse drums en Spaanse gitaren. 

Cultuur, België, Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, Toto La Momposita, Papi Oviedo -

Bejaarden lokken veel publiek op Sfinks Mixed 2010

woensdag 4 augustus 2010 12:05
Spread the love

Opvallend op deze editie van Sfinks Mixed was het enorme succes van hoogbejaarde muzikanten. Dat danken ze vooral aan de revival van oorspronkelijke akoestische Cubaanse muziek die Ry Cooder teweeg bracht met zijn Buena Vista Social Club op het einde van de twintigste eeuw. Meer dan een decennium later blijkt die nog even populair. Ook het optreden van de Colombiaanse Toto La Momposita (70) lokte veel publiek naar de concerttent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!