mediActivista
Interview, Nieuws, België, Andersglobalisme, Manu chao, Peyoti For President, Interview, Revolutionaire boodschap -

Peyoti For President: “Idealistische ideeën starten de geschiedenis”

ANTWERPEN – Grootactivist Manu Chao stelde de globalisering aan de kaak. Peyoti For President gaat een stap verder: “We make plans for a new generation, hope for the day, hope for the nation!” Al dansend en feestend brengen zij hun revolutionaire boodschap. Politiek activisme, sociaal engagement en zuidelijke muziekstijlen gaan hand in hand. Maak kennis met deze rebellen uit London Suburbia!

dinsdag 3 augustus 2010 12:45
Spread the love

Er waren eens in een verrechtsend en kleinburgerlijk West-Europa enkele twintigers. Gewapend met instrumenten en megafoon maakten zij revolutionaire muziek. Het andersglobalisme en het politiek engagement ramden zij er op eigen wijze bij het publiek in. Zondag brainwashten zij voor het eerst het Belgische publiek. Op Sfinks Mixed 2010 in Boechout werd iedereen even een politiek activist.

De muziek van Peyoti For President valt in een geen enkel hokje te plaatsen. Ska, salsa, oriëntaalse muziek, punkrock … Heel veel stijlen komen in hun muziek aan bod. Ondanks de verschillende stijlen, blijft hun werk als één geheel klinken. Manu Chao nam ze ooit mee op tournee. Sindsdien timmeren zij heel eigenwijs verder aan hun eigen weg.

Jullie trekken gewoon jullie plan. Hoe doen jullie dat?

Pietro DiMascio, frontman van de band: “Wij zijn niet op zoek naar succes, maar veeleer naar plezier. Wij willen onafhankelijk blijven. We hebben ons eigen platenlabel. Enkel zo kunnen wij blijven zeggen wat wij geloven.”

“Als twintiger was ik een tijd depressief”, vervolgt DiMascio. “Nadat ik de bittere realiteit van de 21ste eeuw aanvaardde, ontwaakte ik. Eigenlijk begint iedere verandering in de geest. Tegen dingen protesteren is oké. Maar protest in combinatie met een positieve boodschap is meer in harmonie. En dat proberen wij te doen.”

Hoe komt het dat jullie muziek zo multicultureel klinkt?

Bandlid Dan: “Ieder bandlid heeft andere culturele roots. We hebben bijvoorbeeld een Braziliaan, een Spanjaard, een Peruviaan en een echte Londenaar in ons midden. Ieder lid geeft de muziek zijn eigen accent.”

DiMascio: “Wat onze muziek sterk typeert is de boodschap die we brengen. Onze denkwijze zien we ook steeds vaker terug bij andere bandjes. Maar de wijze waarop wij dit brengen, is nog altijd uniek.”

In jullie muziek klinkt veel sociaal en politiek engagement. Welke organisaties steunen jullie?

DiMascio: “Zelf steun ik de vredesorganisatie ‘We are change’. Deze beweging organiseert kritische bijeenkomsten rond 11 september. Ook publiceert deze vaak diepgaande en kritische artikels over de Amerikaanse grondwet. Als ik de tijd had, zou ik mij iedere dag met ‘We are change’ bezighouden.”

Dan: “Peyoti steunt ook de ‘Zeitgeist Movement’. Deze probeert de banden tussen mens en milieu te herstellen. ‘Zeitgeist‘ is overigens een heel interessante film. Het ‘Venus Project’ supporteren we ook. Dit project stelt een nieuwe richting voor de mensheid voor. Op die manier kun je mogelijk de wereldproblemen aanpakken.”

Jullie zingen ‘We make plans for a new generation, hope for the day, hope for the nation!’ Wat voor plannen hebben jullie?

DiMascio: “Een goed plan zou zijn om eens stil te zijn. Men vergeet dat uit stilte inspiratie voortkomt. Net als het antwoord op de grote vragen. Die komen op de momenten dat je aan niets denkt en niets doet.”

Dan: “Alle grote ideeën vloeien uit de stilte voort. In de grote steden zijn mensen dit goed verloren. We moeten ook ophouden met staten tegen elkaar uit te spelen. Zo kunnen we niet constructief voort bouwen.”

“Zijn grenzen eigenlijk wel nodig? Als je van de lucht naar de aarde gaat, dan zie je geen grenzen. Maar stukken land waarop andere culturen leven. Culturen moeten samen komen en op harmonieuze wijze gaan samenwerken.”

Een nieuwe richting voor de mensheid? Romy Anauel, frontvrouw van de Portugese Afroband ‘Terrakota’, zei ons in een interview dat de mensheid op zoek moet gaan naar een nieuw systeem wat het kapitalisme opvolgt. Hoe zien jullie dat?

DiMascio: “Daar draait het allemaal om. Wij zoeken een nieuw systeem. Op vredevolle momenten vinden wij elkaar. Dan inspireren wij elkaar. Het klinkt allemaal heel idealistisch. Maar idealistische ideeën starten de geschiedenis.”

“Het Venus Project en de Zeistgeist Movement laten eigenlijk zien wat een wereld zonder globaal kapitalisme kan zijn. Een wereld zonder geld bijvoorbeeld. Dat kan heel goed als je natuurlijke bronnen optimaal gebruikt.”

Dat klinkt inderdaad idealistisch. Kunnen zulke ideeën realiteit worden?

DiMascio: “Als het nog geen realiteit is, kan het realiteit worden.”

Dan: “Om een voorbeeld te geven: om tot op het Sfinks Festival te komen, moesten we het vliegtuig en de trein gebruiken. Vooral het vliegtuig staat haaks op onze visie. Maar er is een alternatief.”

Is er geen geschikt alternatief vervoermiddel voor Peyoti For President?

Dan: “Dat vervoermiddel is nog in ontwikkeling. Een Fransman, die ook het Venus Project en de Zeitgeist Movement steunt, werkt aan een auto op lucht. Een auto die zichzelf met deze natuurlijke brandstof vult. Dan kun je een eindeloze rit maken. Een auto op lucht kan Peyoti for President dan naar alle gigs in Europa brengen. We willen dit voor ons reëel maken.”

Jullie zingen vaak over ‘de wereld veranderen’. Hoe doet een individu dat?

DiMascio: “Iedereen moet positief gaan denken. Door positief te denken verander je al veel. Je moet niet in een hoekje wegduiken, maar deel uitmaken van de maatschappij. Je breekt McDonald’s niet af door er tegen te strijden. Maar door daar zelf als chef aan de slag te gaan. Met je eigen, unieke ideeën in je achterhoofd.”

Dan: “Positiviteit moet je supporteren. Het allerbelangrijkste in het leven is om te leren wat jou gelukkig maakt.”

Benieuwd naar het stevige werk van Peyoti For President? Surf dan naar Peyoti’s website. De cd “Rising Tide of Confirmity” is bestelbaar in de meeste cd-winkels in de Lage Landen. Lukt dat niet, dan helpt de website van Amazon je verder.

Wil je Peyoti for President uitnodigen op je feest of festival? Neem dan contact op met boekingsbureau La Mala Influencia.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!