Het nieuwe Centraal Bureau van ADMH

 

Nieuws, Afrika, Marokko, Mensenrechten -

Marokko: parlement staakt tegen mensenrechtenactivisten

De Marokkaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers legde onlangs gedurende tien minuten het werk neer, uit protest tegen de activiteiten van de mensenrechtenorganisatie AMDH, die ze beschuldigt van 'verraad tegen God, vaderland en koning'.

maandag 2 augustus 2010 13:00
Spread the love

De mensenrechtenorganisatie AMDH zou gelukwensen gekregen hebben van onafhankelijkheidsstrijders van het Polisario, de gewapende beweging die strijdt voor de onafhankelijkheid van de door Marokko opgeëiste Westelijke Sahara. 

Bovendien zouden de leden van de organisatie de ambassadeur van Algerije, dat de onafhankelijkheidsstrijders steunt, hebben toegejuicht. Volgens de activisten klopt dat niet.

Ook beschuldigingen als zou de mensenrechtenorganisatie van Marokko een republiek willen maken, berusten op een misverstand, stelt het onafhankelijke tijdschrift TelQuel. De organisatie ijvert wel voor een herziening van de Marokkaanse grondwet.

Die herziening zou moeten leiden tot de oprichting van een lekenstaat, met een gelijke verdeling van de erfenis tussen mannen en vrouwen, het recht van vrouwen om een niet-moslim te huwen, en de afschaffing van de doodstraf. Dat de organisatie voor atheïsme zou pleiten, is – alweer volgens TelQuel – een misverstand.

Veel activisten zijn van mening dat de betrokken politici de mensenrechtenorganisatie met hun uitspraken moedwillig in een kwaad daglicht willen stellen, omdat ze zaken aan het licht brengt die die zij liever toegedekt zouden zien.

In de week die aan de actie van de parlementariërs voorafging, bracht de organisatie onder meer de arrestatie van studenten in Marrakech en van betogende arbeiders in Cassablanca, de onderdrukking van een sit-in van onteigende boeren in Missour, en de gevangenzetting van ontslagen arbeiders in Khouribga naar buiten. 

Bron: Le Monde, TelQuel

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!