Gary Lucas en Najma Akhtar ( Foto: Jordi Bover )
Nieuws, België, Lokaal, Gary Lucas, Najma Akhtar, Parlatent -

Experimentele blues smelt samen met Indische liefdespoëzie

Boechout - Geen grazende koeien op de Sfinksweide, wel festivalgangers van diverse pluimage die gretig wereldmuziek absorberen. De Parlatent, de ontmoetingsplaats waar festivalgangers live-interviews met artiesten kunnen bijwonen, is bijna leeg.

maandag 2 augustus 2010 17:35
Spread the love

Een stoïcijns ogende man met cowboyhoed en Ray-Ban-zonnebril leunt achterover op het podium. Zijn naam is Gary Lucas. Naast de man zit de Indische sirene Najma Akhtar. Ze is getooid in kleurrijke, traditionele klederdracht. De twee speelden net een intiem concert in de Clubtent.

Lucas is één van de meest vernieuwende gitaristen van de twintigste eeuw. Het muziekblad Rolling Stone bestempelt de man als ‘one of the best and most original artists in America’.

Hij kan als begenadigd gitarist ook tal van adelbrieven voorleggen. Onder meer Lou Reed, Jeff Buckley, Nick Cave en Captain Beefheart deden beroep op zijn kunde.

Over zijn samenwerking met deze artiesten zegt Lucas: “Ik heb deze artiesten zeker en vast beïnvloed. Ik bracht mijn eigen werk in de studio, zij het hunne. Vanuit de samensmelting van verschillende stijlen groeide er een unieke sound. Deze manier van werken is een model voor de samenleving: samensmelting leidt tot verrijking.”

Om in het bedrijf van zijn vader te werken, verhuisde de Amerikaan op jonge leeftijd naar Taipei. Daar leerde hij de Chinese muziek appreciëren. “De liederen die ik er hoorde, bezorgden mij een gelukzalig gevoel. Ze verruimden mijn muzikale blik.” 

Lucas ging naar enkele concerten van grote Chinese artiesten en raakte danig onder de indruk. Door later samen te spelen met tal van oosterse artiesten bracht hij nieuwe invloeden in zijn gitaarspel.

Najma Akhtar groeide op in het Verenigd Koninkrijk. Ze studeerde af als ingenieur en kwam pas op latere leeftijd in contact met muziek. Haar ouders vonden de ingenieursstudies belangrijker dan haar muzikale aspiraties. Ze belandde eigenlijk toevallig in de muziekindustrie.

“Muziek is voor mij een grote oceaan met een onschatbare hoeveelheid aan muziekgenres. Doordat ik nooit een muzikale opleiding genoot, is iedere samenwerking met nieuwe artiesten een stap voorwaarts in mijn ontwikkeling. Ooit vroeg ik op Glastonbury Festival aan een medewerker wat die grote, zwarte boxen op het podium deden. Bleek dat het monitoren waren.”

Een persoonlijke vriend van Najma Akhtar bracht haar in contact met Gary Lucas. Akhtar was op dat moment al een Ghazal-zangeres met naam en faam. Ze wou een nieuw project uit de grond stampen en haar poëtische liefdessongs laten begeleiden door een bluesgeluid. Gary Lucas die al langer een grote fan van de Indische zangeres was, stemde meteen in.

Het resultaat van de samenwerking tussen de duizendpotige gitarist en de Indische was zondag te bezichtigen in de Sfinks Clubtent.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!