mediActivista

De sjamaan zingt diep vanuit zijn keel, wapperend met twee stokjes met daaraan flapperende vlaggetjes. Drie muzikanten met een panfluit, gong en trommel begeleiden zijn zang en knikken af en toe mee met de repetitieve melodie. In een fleurige hanbok, een Koreaanse kimono, bespeelt hij zijn publiek en aanhoort hij de geesten.

Op het ritme van de drum beweegt hij mee en draait hij behendig in het rond. Sneller en sneller gaat het ritme, tot hij rondtolt als een dolgedraaide kleurige tol, onbevangen. Ook de melodie bouwt op en hij stopt even, om dan weer mee te draaien met de muziek, zijn gewaden breed uitzettend in een spectrum van kleur en ritme.

Af en toe lijkt hij een dialoog te voeren met één van zijn muzikanten. De vlaggen sierlijk over zijn schouder gedrapeerd gaat hij verder op in zijn creatie. Meermaals wordt er gewisseld van garderobe en worden er telkens weer andere kleurige gewaden vanuit de reiskoffer op het podium getoverd. Tot er ook twee hakmessen verschijnen. Gewapend met de machetes gaat hij de kwade geesten te lijf en blijft hij dansen, niet uit zijn concentratie weg te halen, steeds maar meetollend in het ritme.

Het publiek is in allerdiepste concentratie, tot er enkele lachende blonde kindjes aankomen. Alle zes zetten ze zich netjes in kleermakerszit voor de sjamaan. Hij lacht breed en richt zich tot hen. “Hebt gij misschien gehoord wat die zei?” vraagt het ene meisje aan de ander. Dongho Choi lacht hartelijk wanneer er een paar hun schouders optrekken. Eén jongetje kruipt onder moeders rok, ver weg van alle goede en kwade geesten en kleurige hanboks.

De ogen van de sjamaan doorzoeken het publiek, tot zijn glimlach plots van oor tot oor reikt. Pavel, onze fotograaf uit Chili, wordt uitgenodigd om naar voren te komen en deel te nemen aan het ritueel. De sjamaan gaat verder met zingen en richt zich tot Pavel. ‘He told me I had some worries and that I had to let go’. Toeval of niet, maar Pavel zit een paar uurtjes later met een kriebelhoest waar hij maar niet vanaf raakt...

Nieuws, Cultuur, Lokaal -

Sjamanistische folklore op de Sfinks-steppe

vrijdag 30 juli 2010 19:56
Spread the love

Boechout — Op Sfinks werd dit jaar een tempel opgericht voor het Koreaans sjamanistisch spektakel met Dongho Choi. Vanuit de Sfinkstempel neemt hij je met zijn diepe keelzangen mee naar Korea, het gebroken land waar de twee grootmachten China en Japan elkaar cultureel ontmoeten.

take down
the paywall
steun ons nu!