mediActivista

Blaasinstrumentensalvo's

Het publiek danste er op los, de armen in de lucht en de voeten roffelend op de houten vloer. Wanneer Bregovic en zijn band blaasinstrumentensalvo's inzetten, deinden duizenden mensen mee op het ritme van de muziek.

Voor de gelegenheid nam Bregovic zeven artiesten van zijn Wedding and Funeral Band mee. Twee Bulgaarse zangeressen in traditionele klederdracht, vijf energieke blazers en één zeer actieve percussionist vergezelden de grootmeester.

Dit jaar werd Bregovic zestig. Na al die jaren zijn zijn nummers echter nog altijd even energiek. Vooral zijn klassiekers Mesecina, Kalashnikov en Ederlezi maakten het publiek op Sfinks uitzinnig.  Ook op de rustige gezangen van de Bulgaarse koorzangeressen reageerde het publiek razend enthousiast.

Vernieuwd repertoire

Buiten het bekende repertoire liet Bregovic het publiek alvast kennismaken met de nummers van zijn te verschijnen cd 'Alkohol'. In tegenstelling tot zijn traditionele liedjes hadden deze een meer West-Europees karakter. Zo energiek als de muziek was, zo rustig was Bregovic zelf tijdens het tumult van het concert.

Tot slot deden Bregovic en zijn Wedding and Funeral Band een toegift van meer dan een halfuur. Opvallend veel Vlamingen konden Bregovic' nummers meezingen. Soms heeft men wat kritiek op Bregovic' eenvoudige nummers. Maar hij leerde West-Europa wel om van de Balkan en de Roma's te houden.

Nieuws, België, Lokaal -

Sfinks 2010: Goran Bregovic maakt publiek uitzinnig

vrijdag 30 juli 2010 23:44
Spread the love

take down
the paywall
steun ons nu!