Nieuws, België, Lokaal, Gaza, Gaza Freedom Flotilla, Israël Palestina, Gentse Feesten 2010, Griet Deknopper -

Nieuwe Gaza-flotilla in de herfst

GENT - In de Bibliotheekstraat konden bezoekers tijdens de Gentse Feesten kennismaken met diverse sociale bewegingen die er een standje hadden. Een opvallende aanwezige was Griet Deknopper, één van de Belgische vrouwen die eind mei aan boord was van de flotilla van de Free Gaza Movement. De boot werd aangevallen door het Israëlische leger met negen doden tot gevolg.

vrijdag 30 juli 2010 10:30
Spread the love

De activiste stond mee op de stand van Vrede vzw en het Gents Actieplatform Palestina, dat die dag campagne voerde rond de toestand in Gaza.

Verschillende bewegingen zoals Vrede, Intal en Free Gaza Movement Belgium gaan de handen in elkaar slaan om tegen de herfst van 2010 een nieuwe boot te financieren om naar Gaza te varen in een internationale flotilla.

“De actie zal in augustus voorgesteld worden. We verkopen kaarten om geld in te zamelen”, aldus Deknopper. “Door de zomervakantie komt alles wat traag op gang, maar ons doel is om in de herfst weer een boot met hulpgoederen naar Gaza te kunnen sturen.”

In afwachting van de postkaarten konden mensen op de Gentse Feesten al met munten gooien naar plastic soldaatjes op speelgoedbootjes in een aquarium.

Op de vraag hoe zij de nasleep van de gebeurtenissen van mei ervaarde, vertelde ze dat er veel foute informatie werd verspreid door de media.

“Onze in beslaggenomen goederen zouden nu toch Gaza binnen mogen. De VN houdt mee toezicht, maar er is nog veel onduidelijkheid.”

Opmerkelijk is dat Israël nooit openlijk zou toegeven dat er een versoepeling komt van de blokkade van Gaza. “De regering wil vooral tegenover de eigen bevolking een sterk en hard imago hooghouden. Een versoepeling zou worden gezien als een zwakheid.”

De organisatoren van het nieuwe konvooi zouden graag zien dat er politici en journalisten meevaren. “Hun aanwezigheid zet extra druk op de staat Israël.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!