Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Vakantie, Antwerpse keten voor dierenbescherming, Blauwe kruis, Dierenasiel, Dierenbescherming, Sofie eelegem, Tinne de beuckeleer -

Dierenasielen kampen met plaatsgebrek

ANTWERPEN - De vakantieperiode is een drukke tijd voor dierenasielen. Zo vertellen Sofie Eelegem (32) van het Blauwe Kruis en Tinne De Beuckeleer (26) van de Antwerpse keten voor dierenbescherming. “Het is hier echt compleet volzet”, zegt Eelegem.

vrijdag 30 juli 2010 10:10
Spread the love

Volgens Tinne De Beuckeleer worden er tijdens de vakantieperiodes meer dieren binnengebracht dan op andere momenten van het jaar. “Mensen hebben vakantie en gaan op reis, ze hebben geen tijd meer voor hun hond en hebben zin in iets anders. In de winter zit hun hond buiten, maar in de zomer zitten ze zelf in de tuin. Als hun hond niet goed is opgevoed, dan hebben ze er in de zomer het meeste last mee. Het is vooral tijdens de vakanties dat mensen opvang te duur vinden. Dan brengen ze hun hond naar hier.”

Kattentijd

Vooral poezen worden tijdens de vakantieperiodes meer weggedaan dan op andere momenten van het jaar. “Dat is verschrikkelijk in de zomermaanden”, zegt De Beuckeleer. Niet alleen honden zijn dus de kop van jut. “Bij katten is het kattentijd. Ze beginnen krols te staan en de mensen steriliseren hun beesten niet. Ze komen hier dan in overvloed binnen.”

Verveling

Ook bij het Blauwe Kruis is het deze zomer heel druk, aldus Sofie Eelegem. “Dat heeft heel veel verschillende oorzaken. Er gaan niet gewoon meer mensen hun dieren op straat zetten, zo simpel is het niet. Tijdens de vakantieperiodes komen meer dieren binnen in het asiel. Maar ik denk niet dat de vakantie op zich er iets mee te maken heeft. Het einde van het jaar is het ook heel druk, omdat de mensen alles sneller beu worden en vlugger hun dieren willen achterlaten in een asiel.”

Achterlaten in het bos

Nog altijd worden dieren gewoon in het bos achtergelaten. “Dat gebeurt heel veel”, bevestigt De Beuckeleer. “Vooral bij poezen. Ze worden ook gewoon aan de poort afgezet. Maar dan zijn wij al blij dat ze tenminste al aan de poort staan. Bij honden is dat aan het afnemen sinds honden verplicht een microchip in de hals dragen.”

Internet

Er zijn nog andere middelen om je dier kwijt te raken. Denk maar aan de verkoop op internet. “Ik weet dat dit bij wet verboden is. Maar omdat de dierenasielen overvol zitten, hebben de mensen dikwijls geen ander alternatief”, zegt Eelegem.

“Dan heb ik liever dat ze hun dieren op het internet plaatsen dan dat ze hen gewoon op straat zetten. De reden waarom de overheid verkoop via internet verbiedt, is om de particuliere kweek van huisdieren aan banden te leggen, wegens het overaanbod aan honden en katten.”

“Het mag ook niet te gemakkelijk zijn om er weer van af te geraken. De wet is er om de mensen meer verantwoordelijkheid te laten opnemen en ze te laten stilstaan bij wat het allemaal inhoudt, een huisdier hebben.”

© 2010 – StampMedia – Kira Haazen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!