Lokaal, Stampmedia, Antwerpen, Festival, Merksem, Bouckenborg, Caducity, Death metal, Deranged, Drunk, Gore force 5, Katalepsy, Lengtch'te, Metal, Moker, Murder intentions, Nevelfest, Outkast, Pestilence, Prejudice, Witness the end -

Bouckenborgh verandert in death metal-decor

ANTWERPEN - Sinds zes jaar kreunt het luchtruim boven het Merksemse Bouckenborgh één maal per jaar onder de hardste muziek ter wereld. Op 24 juli verwelkomde Nevelfest vierhonderd bezoekers. Het metalfeest programmeerde dit jaar tien groepen voor een langharig publiek tussen 3 en 70 jaar jong.

donderdag 29 juli 2010 12:30
Spread the love

Lange haren en zwarte jassen, dat was de dresscode. En verder: dubbele pedalen en keelklanken op het podium. Met dank aan de gastvrijheid van Bouckenbergh en het werk van de website die al jaren nieuwe en oude death bands ondersteunt en promoot.

Made in Belgium

Als opener stonden er twee van de interessantste bands van de nieuwe trash-scène in Antwerpen geprogrammeerd: Drunk, vier onstuitbare jongens met een drieste en onaanraakbare punk-houding; en Gore Force 5, duidelijk beïnvloed door grindcore, een extreme metalvariant.

Nadat het publiek zich hiermee warm had geschreeuwd, bleef het Nevelfest nog even vasthouden aan ‘Made in Belgium’-metal: op de planken verscheen ‘Witness the end’, die met een overweldigend optreden (en enkele welluidende boeren) hun fans en vrienden met zwier groetten.

Na tien jaar van death grind, eindigde de band, gekenmerkt door een vurige en ommiskenbare punk-houding, hun artistieke parcours met een energievol concert, speciaal voor Nevelfest. Van een afscheid ging het meteen naar een grootse terugkeer: met de volle death metal klanken van Caducity, de historische band die al meer dan twintig jaar actief is in België.

Hip hop-connectie

Met de death metal van Moker, die een geheime waardering voor hip hop koesteren, werd het festival naar een ander niveau getild. Hun muziek en publiek zijn het bewijs dat Antwerpen een benijdenswaardige scène geworden is.

Ook Mirus, zanger van Katalepsy, de band die de brutale volle klanken rechtstreeks vanuit Moskou naar het groene Bouckenborgh brachten, praatte op dezelfde manier over Nevelfest. Zo overtuigd was hij, dat hij besloot om drie Belgische groepen, Prejudice, Outcast en Murder Intentions, te produceren onder zijn label SoulFlesh Collector.

Voor de derde keer in Europa en voor de tweede keer in België zet Katalepsy zijn Europese tour verder na zijn stop in Antwerpen, samen met Moker en het Zweedse Deranged, de voorlaatste groep die het podium betrad.

Zo bereikte de avond stilaan zijn hoogtepunt en van Rusland verhuisde de focus naar Polen, thuisland van Dead Infection dat zijn twintigjarig bestaan kwam vieren met een geluidsmuur van grindcore. Niet slecht met een bezetting van drie man.

Comeback van Pestilence

De zon ging onder en op het podium verscheen een van de bekendste grindcore formaties van België, Lengtch’te, gevolgd door de Zweedse groep Deranged die sinds de jaren negentig garant staan voor pure en brutale death metal.

Het laatste, verwoestende optreden van de avond was voor Pestilence, een naam die ons terugvoerde naar het verleden, tot in 1986. Na een lange stille periode en een recente reünie zijn ze meer dan ooit gefocust op de toekomst, met een lange tournee in de Verenigde Staten op het programma. Ze brengen ook een nieuw album uit met nieuwe nummers en de belofte dat het niet gaat om een terugkeer, maar om een nieuw leven of liever een ‘macabere opstanding’.

© 2010 – StampMedia – Francesca Berardi en Sara Van Espen (vertaling)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!