Samenleving, Stampmedia, Fotografie, Mexico, Evy raes, Kever, Kinderblog -

Met Pablo de Kever door Mexico

Op 29 juli ruilt fotografe Evy Raes Vlaanderen in voor Mexico. Vanaf september zal zij in een knalgroene Volkswagen-kever de Mexicaanse cultuur ontdekken. Op basis van de vragen van Vlaamse en Nederlandse kinderen stippelt ze haar weg uit op zoek naar antwoorden. De kinderen kunnen de reis volgen op haar blog.

woensdag 28 juli 2010 14:36
Spread the love

In 2003 rolde in Mexico de laatste Volkswagen Kever van de band. Raes is vertrouwd met culturen die verdwijnen. Eerder trok zij door Vlaanderen om ‘oer-Vlaamse’ interieurs in beeld te brengen. Het is dan ook geen toeval dat zij Mexico zal doorkruisen in een groene Kever.

Kinderblog

De basis van het project wordt gevormd door een kinderblog. Via die weg kunnen kinderen vragen stellen over Mexico aan Pablo de Kever. Deze vragen zullen Raes de weg wijzen door Mexico, in haar zoektocht naar antwoorden. 

“Daar zullen ongetwijfeld vragen bij zitten die niet zo moeilijk zijn”, zegt Raes, “maar even goed vragen waarvoor ik zal moeten gaan graven. Ik ben van plan de vragen te laten beantwoorden door Mexicaanse kinderen. En dan probeer ik alles mooi visueel in beeld te brengen.”

De kinderen kunnen de reis van Pablo de Kever volgen via filmpjes op haar blog. “Het is inderdaad een tegenstelling: het analoge van mijn fotografie tegenover het digitale van de blog en video’s”, reageert Raes.

“Mexico is aanvankelijk ook begonnen als een fotoproject. Ik wilde kwalitatief goede foto’s over Mexico maken. De mensen hebben ginder geen geld om goed materiaal te kopen en diegenen die dat wel hebben, trekken er weg. Maar omdat foto’s voor kinderen doorgaans een te statisch karakter hebben, zal ik vooral met video’s werken.”

Een nieuwe kijk

Het project is voor Raes een manier om Mexico door andere ogen te bekijken. “Ik ben al tien keer in Mexico op reis geweest en ik voelde al langer de behoefte om er eens voor een langere periode naartoe te gaan”, zegt Raes.

“Ik heb al een beeld van de cultuur van Mexico, maar dit geeft mij de kans om het door de ogen van de kinderen te bekijken. Dingen die voor mij in Mexico evident zijn geworden, zullen dat aan het einde van de reis niet meer zijn.”

Budgettair reizen

De volledige reis wordt door Raes zelf bekostigt. “Lang leve de crisis en het feit dat Mexico zo goedkoop is”, zegt Raes lachend. “Ik heb zo veel mogelijk geld gespaard van de opdrachten die ik het afgelopen jaar gekregen heb. Verder probeer ik zo voordelig mogelijk te reizen. Ik logeer bij de mensen ginder en eet wat de pot schaft. De eerste maand in de voorbereiding naar de eigenlijke reis logeer ik bij mensen die ik ken. Dat is eigenlijk mijn tweede thuis. Dat is niet alleen voordelig, maar ook leuk. Niet alles is volledig nieuw.”

Evy Raes vertrekt op donderdag 29 juli naar Mexico. De eigenlijk reis start op 16 september in Mexico-stad, waar zij vier maanden en 6.000 kilometer later terug zal aankomen.

© 2010 – StampMedia – Carmen Van Oers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!