School, Lokaal, Stampmedia, Onderwijs, Politie, Antwerpen, Plantijn Hogeschool, Artesis hogeschool, Diefstal, Fons Bastiaenssens, Wouter de pesseroey -

Aantal inbraken in Antwerpse scholen daalt

ANTWERPEN - Wanneer de schoolpoorten ’s avonds en in de vakantie sluiten, blijft heel wat waardevol materiaal als computers en beamers onbewaakt achter. Zijn scholen een gegeerde plaats voor inbrekers om hun slag te slaan? “Er zijn nog steeds veel inbraakpogingen, al daalt dat cijfer de laatste jaren gestaag“, luidt het bij de Antwerpse politie.

woensdag 28 juli 2010 16:40
Spread the love

In Gent worden de scholen om de drie dagen bezocht door inbrekers, verscheen eerder dit jaar in De Standaard.

“Antwerpen heeft vergelijkbare cijfers”, vertelt Fons Bastiaenssens van de  Antwerpse politie, “al zien we een daling.” Tijdens de eerste zeven maanden van 2007 werden er 185 inbraken gerapporteerd, in 2008 waren het er 118 en in 2009 daalde dit verder tot 107.

“In 2010 lijkt de trend zich voort te zetten.” Toch waarschuwt de politie voor de schoolvakanties. “Er is minder aanwezigheid en sociaal toezicht. Wanneer het gebouw dan niet volledig beveiligd is, zitten er snel dieven binnen. Dit jaar is er tussen de schoolmaand juni en de vakantiemaand juli echter geen verschil: in beide maanden waren er 11 inbraken.”

De buit

Eén van de scholen die enkele weken geleden slachtoffer werd, is de Artesis Hogeschool. ’s Morgens ging het alarm af. Wanneer het veiligheidspersoneel ter plekke kwam, zagen ze de dader uit een raam springen. Even later werd hij ingerekend door de politie.

Communicatieverantwoordelijke Wouter De Pesseroey: “Onze campussen worden wel vaker bezocht, het alarm zorgt ervoor dat er altijd snel iemand bij is.”

De inbreker maakte 25 euro en enkele postzegels buit. “Vooral geldsommen en computers worden gestolen”, zegt Bastiaenssens. “Frisdrank en snoepgoed verdwijnen ook vaak uit kantines. Dat is waarschijnlijk het werk van minderjarigen.”

Hogescholen

Hogescholen zijn zich doorgaans goed bewust van de risico’s van een verlaten schoolgebouw en nemen hun voorzorgen. “De campussen van de Plantijn Hogeschool in Antwerpen zijn volledig elektronisch beveiligd en uitgerust met camera’s”, zegt directielid Elke Smeets. Ze worden daarbij ondersteund door de veiligheidsdienst van de provincie Antwerpen. “En met succes, want inbraakpogingen behoren al een tijdje tot het verleden.”

Secundaire scholen

Bij de secundaire scholen meldt een antwoordapparaat vaak dat ze vanaf midden augustus opnieuw bereikbaar zijn. Dit betekent evenwel niet dat ze geen voorzorgen namen.

Het Onze-Lieve-Vrouwe College in Edegem beschikt bijvoorbeeld over een inwonende conciërge, de vestiging in Mortsel heeft een alarm. Ook de Provinciale Middenschool Sint-Godelieve in Deurne vond de oplossing in een alarm. Tot twee jaar geleden gingen dieven regelmatig aan de haal met computers en flatscreens en veroorzaakten daarbij de nodige schade aan het gebouw. Sinds het alarm blijven inbrekers op afstand.

Advies op maat

De preventiedienst van de politie van Antwerpen biedt inwoners en scholen advies over hoe ze inbrekers buiten kunnen houden. Bastiaenssens: “Bovendien komt onze dienst na een inbraak langs om extra tips te geven, gratis en op maat. Zo kan ook de directie met een gerust hart genieten van een welverdiende vakantie.”

© 2010 – StampMedia – Ruud Boeckx en Dagmar Stulens

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!