De VS gaat opnieuw Indonesische elitetroepen trainen

 

Nieuws, VS -

Steun VS aan Indonesische leger stuit op kritiek

De Amerikaanse regering heeft beslist om opnieuw steun te verlenen aan het Indonesische leger. Die steun was stopgezet in 1991, toen Indonesische soldaten in Oost-Timor honderd vreedzame manifestanten hadden omgebracht.

dinsdag 27 juli 2010 16:30
Spread the love

De Verenigde Staten verbraken de samenwerkingsverbanden tussen beide legers helemaal in 1999, nadat Indonesische elitetroepen, opnieuw in Oost-Timor, 1.400 burgers gedood hadden. Precies die elitetroepen zal het Amerikaanse leger nu opnieuw gaan trainen.

Mensenrechtenorganisaties keuren het besluit van de regering-Obama af. Ze houden de Indonesische elitetroepen ook verantwoordelijk voor tal van massamoorden, afrekeningen en verdwijningen, in Oost-Timor en in andere onrustige gebieden, zoals Papoea en Atjeh.

Dat alles gebeurde in Indonesië in een klimaat van straffeloosheid, zo beweren de NGO’s. Enkele betrokken officieren zouden onlangs nog bevorderd zijn. Tot op vandaag blijven de elitesoldaten zich ongestraft misdragen, zeggen Indonesië-experts van de Amerikaanse overheid.

Sinds de regering-Bush stuurt Washington opnieuw aan op militaire samenwerking met Jakarta. Door die toenadering tot Indonesië te versnellen, wil de regering-Obama vermoedelijk reageren tegen de groeiende invloed van China in de regio.

(IPS)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!