Vlaamse kermis
De Gentse Feesten kennen hun oorsprong in de kermissen die in en rond Gent werden georganiseerd. Die werden samengevoegd in 1843. De feesten kenden een terugval na de Tweede Wereldoorlog.
Later ontstond een enorme heropleving en nu zijn ze uitgegroeid tot wat ze nu zijn: een multicultureel volksfeest.
De organisatoren proberen de Gentse Feesten kleinschaliger te maken. Want de binnenstad van Gent, de Kuip, kan op sommige momenten de toevloed van tienduizenden toeschouwers niet meer aan. Vooral wanneer een grote klepper op de affiche staat.
Tradities
De traditie wil dat de Belleman de feesten opent. De Gentse Feesten zijn eigenlijk een aaneenschakeling van tradities. Ten days off, Polé Polé, Boomtown, Gent Jazz Festival, … De lijst met tradities is eindeloos. Meer en meer zijn er ook theaterzalen die op de kar springen om een gevarieerd, weliswaar betalend, programma aan te bieden.
De rondgang van de Gilde van de Stroppendragers en de Keizer Karelstichting, de openingsstoet en de Gentse zangstonden zijn maar enkele voorbeelden. De Feesten verliezen hun roots duidelijk niet. Ondanks het massa-event trekt het festival ook nog steeds veel Gentenaars aan.
De Gentse Feesten waren, zijn en blijven een volksfeest met een lange traditie. Heel veel mensen worden er samengebracht uit allerlei klassen en standen, werelddelen en culturen. Daarom voelen ook zoveel mensen er zich toe aangetrokken.
© 2010 – StampMedia/MIAT – Sharah Drieghe