Angola is een nog jonge 'democratie'. Bevrijdingsbewegingen waren al sinds 1956 actief, maar het land werd pas onafhankelijk van de Portugese kolonisator in 1975. Sindsdien werd lange tijd een burgeroorlog uitgevochten die slechts in 2002 met een staakt het vuren beëindigd werd.

In dit conflict dat uitgevochten werd door de MPLA, het FNLA en de UNITA, speelden de wereldmachten van de Koude Oorlog een belangrijke rol.
 
MPLA werd vooral door het Oostblok, Cuba en de Sovjet-Unie gesteund, FNLA kon dan weer rekenen op de Verenigde Staten en Zaïre onder Mobutu. Na het verdwijnen van FNLA kreeg UNITA eerst China en later Zuid-Afrika als bondgenoot. Zuid-Afrikaanse troepen vochten tien jaar lang in het zuiden van Angola.

De aanslepende oorlog maakte meer dan een half miljoen slachtoffers en was de oorzaak van de emigratie van een derde van de bevolking. De gevolgen van de oorlog zijn nog steeds te merken. Landmijnen werden tijdens de conflicten door alle partijen uitvoerig gebruikt en blijven nog deels onopgeruimd.
Ook kindsoldaten moeten opnieuw in de maatschappij worden geïntegreerd. 
Antwerpen, Lokaal, Angola, Antwerpen, Sint-jansplein -

Angolees feest in Antwerpen

maandag 26 juli 2010 10:00
Spread the love

ANTWERPEN – Op het Sint-Jansplein vierde de Antwerpse Angolese gemeenschap zaterdag feest. Eenvoudig, zonder grote concerten of optredens, maar geheel volgens de Afrikaanse tradities: gezellig eten en keuvelen. Wel waren er enkele dansinitiaties en demonstaties. 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!