Lokaal, Stampmedia, Gent, Festival, EVA, Gentse Feesten, Miat, Boterhammen, Botramkot, Eten, Notdogs, Uufflakke -

Brood en spelen op de Gentse Feesten

GENT - U dacht dat u de Gentse Feesten moest overleven op bicky’s and booze? Dan hebt u het mis! Doe uw mond eens open voor andere culinaire ervaringen. Stap voor een historisch ontbijt binnen in het MIAT. Of wilt u ‘notdogs’? EVA ziet u graag komen. En als uw honger nóg niet gestild is: het botramkot is open tot in de vroege uurtjes.

zondag 25 juli 2010 12:55
Spread the love


Zo’n 25 jaar geleden werd in een klein tentje naast het Vleeshuis het eerste Middeleeuwse ontbijt opgediend. Intussen verhuisde het ontbijt naar het MIAT, maar het enthousiasme is nog even groot bij de leden van het VIAT, de Vereniging voor Industriële Archeologie en Textiel. Voor veel mensen is het al een traditie geworden.

Broodarm

“De bezoekers vinden het idee origineel en het oogst ook succes, omdat het maar één keer in het jaar wordt georganiseerd”, legt Lossie Ingeborg, de ondervoorzitter van het VIAT, uit.

“Het traditionele ontbijt dat we eerst probeerden, was geen groot succes. Toen kreeg onze voorzitter dit idee”, vult Lieve Van Schoors aan. “Ik ben toen info gaan opzoeken over de samenstelling van een ontbijt in de verschillende klassen.”

Naar gelang uw keuze ontbijt u als een rijke heer, een broodarme boer of à la Lieven Bauwens, de man die de spinmachine Mule Jenny naar Gent smokkelde. De bediening, in traditionele kledij, gebeurt door vrijwilligers. “Het is leuk werk en je ziet al eens een bekend persoon zoals de Belleman of klein ’t Pierke”, zeggen Ennyo en Louis.

Broodnodig

Ongeveer 700 burgers, 200 cupcakes en 150 notdogs vliegen dagelijks over de toonbank bij EVA Bij Sint-Jacobs.

EVA, wat staat voor Ethisch Vegetarisch Alternatief, is bekend van de Donderdag Veggiedag-campagne. En een veggiekraampje op de feesten is blijkbaar broodnodig. “Toch zijn niet alle klanten vegetariërs of veganisten: sommigen komen gewoon omdat het gezond en lekker is”, meent Lies Carlier, medewerker in het kraam.

“Al onze ingrediënten zijn biologisch en van zeer goede kwaliteit”, voegt collega Etjen Van Der Vliet daar aan toe. “Geïnteresseerden kunnen bij het infostandje ernaast altijd een woordje uitleg krijgen.”

Broodmager

Opdat u ook niet broodmager zou worden, serveren de meisjes in het Botramkot u graag een boterham ‘mee uufflakke’ met gratis ‘mostaard’ van Tierenteyn.

Sinds enkele jaren hebben ze een retro sixtiescaravan, speciaal ingericht voor de Gentse Feesten – vroeger werd u bediend in een gammel kot dat ieder moment de geest kon geven.

Nachtbrakers in het bekende Vichy-motief kunnen op een gepaste beloning rekenen. Die-hard fans kunnen voor de klantenkaart gaan: na 30 botrammen krijgt u de 31ste tegen halve prijs.

Middeleeuws ontbijt is verkrijgbaar van 8.30 tot 11.30 uur, in het MIAT.
De EVA-kraam opent de deuren aan St-Jacobs om 16 uur.
Het Botramkot bedient van 22 tot 8 uur aan de Vlasmarkt. Overdag is er uufflakke beschikbaar in het Huis van Alijn.

© 2010 – StampMedia/MIAT – Karolien Byttebier & Eva Pot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!