Een coltanmijn in West-Rwanda. Coltan is een zeldzaam erts dat gebruikt wordt voor de fabricage van computers en gsm's. Al wat van hieruit wordt uitgevoerd, zal over een certificaat moeten beschikken om op de Amerikaanse markt verkocht te kunnen worden.

 

Nieuws, Afrika, Congo, Rwanda, Handel, Delfstoffen, Erts -

VS maakt nieuwe regels voor mineralen uit Rwanda

Amerikaanse bedrijven mogen enkel nog mineralen uit Rwanda kopen indien die beschikken over een certificaat dat bewijst dat ze niet uit Congo afkomstig zijn. De Amerikaanse Senaat legde dit vorige week vast in een nieuwe wet. Volgens de wet moeten mineralen van Rwanda voorzien zijn van het 'DRC conflict free'-certificaat.

vrijdag 23 juli 2010 17:45
Spread the love

Volgens de ‘Financial Industry Reform Bill‘, die deze week nog door president Barack Obama getekend moet worden, moeten Amerikaanse bedrijven die coltan, cassiteriet, wolframiet of goud van Congo en zijn buurlanden kopen, zich ervan vergewissen dat hun aankopen geen gewapende troepen financieren.

Bij de oorlog in Congo, van 1998 tot 2007, kwamen meer dan drie miljoen mensen om het leven, zegt het International Rescue Committee. En rebellen zijn nog altijd actief in het oosten van het land, dat rijk is aan mineralen.

De Amerikanen beweren dat het nieuwe certificaat moet voorkomen dat groepen zoals de Rwandese FDLR-rebellen zichzelf verrijken en conflicten financieren met de verkoop van mineralen. Wereldwijde actiegroepen juichen dit initiatief toe.

De Britse NGO Global Witness noemt de wet een “doorbraak in de strijd tegen conflicten en corruptie”. Catholic Relief Services uit de VS spreekt over “een enorme overwinning voor iedereen die onder geweld te lijden heeft gehad.”

“De wereld staat weer een stap dichter bij de garantie dat de toelevering voor onze laptops en gsm’s geen geweld in Oost-Congo financiert”, schreef John Prendergast, medeoprichter van het Amerikaanse ‘Enough Project‘ in een reactie.”

Verbijsterd

De Congolese exporteurs van mineralen zijn echter veel minder tevreden. “We zijn verbijsterd dat deze wet wordt goedgekeurd, een wet die in wezen een embargo is voor mineralen uit Congo en zijn buurlanden”, zegt John Kanyoni, hoofd van de vereniging voor mineraalexporteurs uit de oostelijke Congolese provincie Noord-Kivu.

“De eisen van de wet zijn onhaalbaar”, schreef Kanyoni op 16 juli in een open brief aan de economische raadgever van de Amerikaanse ambassade in Congo. “Bovendien zullen de vereisten alle pogingen ondermijnen om een grotere transparantie in de handel te bereiken.”

De New Yorkse handelsgroep voor juweliers ‘Jewelers of America‘ toonde zich “erg bezorgd” omdat de wet juweelhandelaars zou kunnen aanmoedigen om handel in goud uit de regio te vermijden, om zo de hele kwestie uit de weg te gaan.

Congo is de grootste producent van cassiteriet of tinoxide van Afrika, en goed voor zes procent van de wereldproductie. Het heeft ook de grootste onontgonnen goudvoorraad op het continent, die bewaakt wordt door een joint venture tussen Randgold Resources en AngloGold Ashanti.

Het Congolese ministerie van Mijnbouw schat dat meer dan tachtig procent van de nationale goudhandel niet geregistreerd is.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!