Volksdans op Gentse Feesten
Lokaal, Stampmedia, Gent, Festival, Gentse Feesten, Volksdans, Woodrow wilson plein -

Volksdans op Gentse Feesten

Het Woodrow Wilson plein op de Gentse Feesten had een Vlaams programma op de nationale feestdag: volksdans. Met mensen die weggelopen lijken te zijn uit de jaren 1900. De vrouwen met een wit kapje op hun hoofd en de mannen met een rood sjaaltje om hun nek. Enkel klompen dragen ze niet.

vrijdag 23 juli 2010 16:19
Spread the love

Sommige oudere mensen passeerden toevallig en kijken toe. “Is hier iets te doen?” Enkele jongeren zijn er dan wel weer doelbewust. “Dit wil ik nu echt eens zien.” Het zicht is dan ook niet alledaags.

Het feest is kleinschalig, en dat is goed. Het is rustig, iedereen heeft een zitplaats en kan genieten van een drankje, wat erg meevalt bij deze hitte. Ook heeft het publiek een mooi zicht op alle dansers, en dat is natuurlijk waar de mensen voor gekomen zijn.

De dansers doen hun uiterste best in de hitte die er nog steeds hangt. Hun aangepaste kledij maakt dat er niet gemakkelijker op.

Sommigen dragen een mandje om het totaalplaatje af te maken. Anderen promoten hun dansclub met een bijbehorend t-shirt en dus zonder aangepaste kledij, maar die afwisseling maakt het net interessant. Dat ze geen klompen dragen, neemt niemand hen kwalijk.

Dansen in een kring

Het leuke aan de volksdansen die we te zien krijgen, is dat het groepsdansen zijn die ook vaak in een kring worden gedanst. De muziek klinkt leuk en veel mensen voelen kriebels om mee te dansen.

Maar zo simpel is dat niet. Zelfs sommige ‘echte’ dansers hebben moeite om het ritme te houden. De dansers kijken af en toe naar elkaar om te zien welke passen er nu komen.

Iedere dansgroep krijgt de kans om afzonderlijk haar kunnen te tonen aan het kleine publiek. Tijdens de afsluitende dans bundelen de groepen hun krachten, en krijgen ze ook het publiek aan het dansen.

Voor het publiek had het gerust nog wat meer mogen zijn. “Is het nu al gedaan?” De dansers daarentegen zijn blij en zoeken met een drankje wat verfrissing.

© 2010 – StampMedia/MIAT – Sharah Drieghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!