Cultuur, Lokaal, Oostende, Fototentoonstelling, Yvon Poncelet, Cesare Ripa, Iconologia, Dierenriem, Allegorie -

De Dierenriem: twaalf portretten, twaalf allegorieën

De twaalf portretten van de dierenriem op de fototentoonstelling van de Oostendse fotograaf Yvon Poncelet leggen een verband tussen twee werelden. Enerzijds de populaire, toegewezen karaktereigenschappen van het dierenriemteken en anderzijds de diepere betekenis van symbolen uit de Middeleeuwen.

vrijdag 23 juli 2010 18:00
Spread the love

De rode draad door het project is het boek van Cesare Ripa Iconologia. Dit alfabetisch ingerichte iconografische handboek van personificaties en allegorieën heeft sinds zijn verschijnen (1593) schilders en schrijvers geïnspireerd voor de visualisering van hun ideeën. 

De portretten zijn allegorische voorstellingen die minstens drie abstracte karaktereigenschappen of begrippen van het bepaalde dierenriemteken verbeelden. Wat een allegorie alweer is? Het is een voorstelling die een abstract idee of begrip verbeeldt. Het is meestal een complex geheel van personen, dieren, dingen en handelingen.

“Het is een uitdaging geweest om in de fotostudio de decors te maken en het hoofd te breken over hoe er ‘meer diepte’ in de portretten kon worden gestoken, hoe ver kon worden gegaan met de studiobelichting …”

“Het is een boeiende zoektocht geweest om de twaalf portretten te realiseren, hoe de symboliek uit de Middeleeuwen harmonieert met de moderne fotografie.”

“Ik ben blij u het resultaat te kunnen laten zien, ik ben zeer tevreden over de uiteindelijke ‘sfeer’ die de portretten uitstralen. Het heeft ‘geklikt’, de oude iconografie en de hedendaagse fotografie!” Aldus Yvon Poncelet.

Meer info:

Een unieke tentoonstelling op een unieke locatie: een uitgelezen kans om de oude tunnel (1898) van de Wellingtonrenbaan te bezoeken. 

Van 21 juli tot en met 3 augustus 2010, elke dag van 15 tot 19 uur. Plaats: Wellington Renbaan, Koningin Astridlaan, Gang ‘Les Pietons’. Oostende. Gratis toegang.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!