Nieuws, Politiek, Chili, Communistische Partij Chili, Luis Corvalán -

Bij de dood van Luis Corvalán (Chili, 1916-2010)

Op 21 juli 2010 overleed Luis Corvalán, oud secretaris-generaal van de communistische partij in Chili. Na de coup van generaal Pinochet in 1973 werd Corvalán gevangengezet op een eiland in het zuiden van Chili. Zo lezen we in het Reformatorisch Dagblad in Nederland. De Belgische pers hult zich vooralsnog in volledige stilte.

vrijdag 23 juli 2010 16:30
Spread the love

Luis Corvalán werd op 14 september 1916 geboren in Puerto Montt. Hij werd lid van de communistische partij toen hij pas 15 jaar was. Hij studeerde voor leraar en werd in 1952 verkozen tot lid van het centraal comité van de partij.

Vanaf 1959 was hij de secretaris-generaal van de communisten in Chili. Hij leidde de partij toen die Salvador Allende steunde bij de presidentsverkiezingen van 1970. Na de coup van generaal Augusto Pinochet op 11 september 1973, werd Corvalán opgepakt en gevangengezet op een eiland in het zuiden van Chili.

Na de moord op de bekende protestzanger Víctor Jara was Corvalán de belangrijkste politieke gevangene van Chili. Hij kwam in martelkampen terecht. Tijdens zijn gevangenschap kreeg hij de Lenin Vredesprijs.

De Sovjet-Unie lanceerde een internationale campagne om hem vrij te krijgen. In december 1976 werd Corvalán geruild voor een belangrijk politiek gevangene in de Sovjet-Unie, de dissident Vladimir Boekovski, en kreeg hij politiek asiel in de USSR. Dit feit werd nooit in de Chileense pers vermeld tijdens de dictatuur van Pinochet.

Corvalán woonde jarenlang in Rusland. In 1988, kort voor de overgang naar de democratie in Chili, keerde hij naar zijn vaderland terug. Hij stierf in Chili op 21 juli 2010 op 93-jarige leeftijd.

***

Naar aanleiding van Corvaláns overlijden stuurde de Duitse partij, Die Linke, een rouwbeklag aan de Chileense communisten (Duitsland, 22 juli 2010)

De vroegere secretaris-generaal van de Communistische Partij van Chili (PCCh), Luis Alberto Corvalán Lepe, is op 21 juli 2010 op 93-jarige leeftijd in Santiago gestorven. De voorzitters van de Duitse partij Die Linke, Gesine Lötzsch en Klaus Ernst, hebben aan de CP van Chili volgend rouwbeklag overgemaakt:

Beste kameraden, met grote droefheid hebben wij het nieuws vernomen van het overlijden van onze vriend en kameraad Luis Corvalán.

Wij kenden Don Lucho als een onverzettelijke revolutionair, die zich vanaf zijn jeugd voor de opbouw van een sociaal-rechtvaardige en fundamenteel-democratische samenleving in zijn geboorteland ingezet heeft. Als overtuigde internationalist stond hij steeds aan de zijde van de voor sociale en politieke vrijheid strijdende volkeren van Latijns-Amerika en van de wereld.

Luis Corvalán stond meer dan 30 jaar als algemeen secretaris aan het hoofd van jullie partij en hij kan tevens op een succesvolle arbeid als parlementariër terugblikken.

Gedurende de lange jaren van de Pinochet-dictatuur was hij voor vele mensen in Duitsland een symboolfiguur van onverzettelijke weerstand. Zijn bevrijding uit gevangenschap was een van de belangrijkste eisen in een brede solidariteitsbeweging met het brutaal onderbroken project voor een nieuw en beter Chili.

Wij betuigen jullie onze diepste deelneming, beste kameraden, in het bijzonder ook aan de familie van Luis Corvalán, in dit pijnlijke verlies en bekrachtigen – zeker in de zin van de altijd in onze herinnering blijvende vriend – de solidariteit en verbondenheid met jullie partij en het Chileense volk in zijn strijd voor het realiseren van de idealen en de droom van Allende en Corvalán.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!