Nieuws, Europa, Milieu, Spanje, Duurzame energie, Windmolens, Windenergie -

Spaanse producenten groene energie trekken naar Latijns-Amerika

Spaanse bedrijven voor zonne- en windenergie zoeken hun heil steeds meer in Latijns-Amerika. Een van de oorzaken is de onzekerheid over de subsidies in eigen land.

dinsdag 20 juli 2010 15:38
Spread the love

In 2009 hebben de Spaanse windenergiebedrijven 1274 megawatt geïnstalleerd in Latijns-Amerika. De lijst wordt aangevoerd door Mexico (650 megawatt), gevolgd door Brazilië en Chili, waar nog nieuwe investeringen in het verschiet liggen. Er zijn ook plannen voor installaties in Argentinië (700 megawatt), Peru (110 megawatt) en Venezuela (100 megawatt).

“Volgens een recente studie kunnen de investeringen tegen 2025 oplopen tot 46.000 geïnstalleerde megawatt”, zegt Heikki Willstedt Mesa, directeur energiebeleid van de Spaanse Vereniging voor Windenergiebedrijven, waarbij 240 bedrijven zijn aangesloten.

Spanje is een van de wereldmarktleiders op het vlak van hernieuwbare energie. De windmolens hebben er nu een capaciteit van 19.000 megawatt, vorig jaar leverden ze 13,5 procent van de energie in Spanje.

Minder subsidies

Maar de Spaanse overheid werkt aan een nieuwe regulering voor de energiesector, met mogelijk minder subsidies voor schone technologie.

Ook de bedrijven voor zonne-energie kijken daarom naar Latijns-Amerika. Solarpack is aanwezig in Chili, de Verenigde Staten en Frankrijk, T-Solar in Frankrijk, Italië en India met plannen voor Chili, Brazilië en Mexico.

In Spanje zelf heerst onzekerheid. “We ontwikkelen wat we al in gang hadden gezet,” zegt Enrique Barbudo, commercieel directeur van T-Solar, “en we hopen dat de toekomstige regulering duidelijk wordt zodat we beslissingen kunnen nemen.”

Peru

In Peru kregen T-Solar en Solarpack dit jaar de productie en verkoop van 173 gigawatt/uur fotovoltaïsche energie toegewezen. Het plan behelst vier centrales, die vanaf 2012 in bedrijf moeten zijn, een totale investering van bijna 200 miljoen euro.

De sterke zonnestraling, met een jaargemiddelde van 2300 kilowatt/uur per vierkante meter in de zone waar de centrales komen, was doorslaggevend om voor Peru te kiezen, zegt Enrique Barbudo. Ook de bepalingen van het twintig jaar lopende contract zijn interessant: Peru koopt alle elektriciteit aan een gegarandeerde prijs, met een jaarlijkse herziening.

Bovendien is Peru een van de Latijns-Amerikaanse landen met de sterkste economische groei. De laatste veertien jaar is de energieproductie er verdubbeld, zegt de Peruaanse overheid, en de verwachting is dat de vraag dit jaar nog eens met 6 procent stijgt. Peru wil dat hernieuwbare bronnen tegen 2012 1314 gigawatt leveren: 181 gigawatt via zone-energie, 813 gigawatt via biomassa en 320 gigawatt via windenergie. (RP)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!