Samenleving, België, Stampmedia, Gent, Festival, Circus Vangheluwe, Batakamp, Xavier Cloet, Art of Children, Gunther Lamoot, Piet De Praitere -

Parodie of aanstootgevend?

‘Hoe ver kan je gaan?’ is een vraag die opduikt tijdens deze Gentse Feesten omtrent het fameuze Circus Vangheluwe, jongste worp van het kunstencollectief cirQ en het project Batakamp (ex-Bataclan) dat al heel wat stof deed opwaaien.

dinsdag 20 juli 2010 10:46
Spread the love

Het idee is simpel: ben je kleiner dan 1m35, dan mag je binnen onder de benen van ex-bisschop Vangheluwe door. Eenmaal in het circus, laten de acteurs van dienst, Gunther Lamoot en Piet De Praitere, je een zwijgverbod tekenen. Allen daarheen?

Leve vrije meningsuiting, leve zwijgplicht!

Verantwoordelijke Xavier Cloet ziet er geen graten in, integendeel, volgens hem past deze hele heisa, inclusief politiecontrole, binnen het thema van het project. “We parodiëren het propagandagebruik van totalitaire regimes en de wijze waarop de media de massa bespelen.”

In het rustige Baudelopark lijken de reacties positief. Enkele ouders in het park zouden hun kinderen de voorstelling laten bezoeken, al hopen ze natuurlijk dat hun kroost achteraf hun mond voorbij praat.

‘Misdadigers!’

“Dit kan niet, hier doe je mensen pijn mee”, meent Zwany Bosch. “Bovendien kan een spreekverbod voor kinderen nooit goed zijn, dit moet worden stopgezet.”

Deze mening wordt gedeeld door Tim Devolder, voorzitter van Art of Children, die al eerder een klacht indiende en woorden in de mond nam als ‘aanstootgevend en ongepast’, zeker voor de slachtoffers van de bisschop.

Bloody hell, snapt die niks van parodie”, vraagt Xavier Cloet zich af. De West-Vlaamse Katrien Vandenbulcke, zelf praktiserend katholiek, is zwaar ontgoocheld in Vangheluwe. “Mijn respect heeft hij verloren, deze spot doet mij niks.”

Cloet juicht het debat alleen maar toe: ‘We zijn een beetje dom: we geven zelf geen uitleg, maar hopen dat de bezoekers buitengaan met een mening.’

Wie zijn mening nog wil vormen, ga dan naar Willem de Beersteeg, nog tot 26 juli iedere dag vanaf 15 uur.

© 2010 – StampMedia/MIAT – Karolien Byttebier en Eva Pot

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!