Lokaal, Stampmedia, Gent, Diversiteit, Festival, Multiculturaliteit, Polé Polé, Vzw Trefpunt -

Meer traditie dan multiculturaliteit op de Gentse Feesten

Multiculturele Gentse Feesten, daar heeft iedereen zijn mond van vol. Zijn de Gentse Feesten in het jaar waarin de nationale Mandela-dag plaats vindt en waarin we vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid vieren, wel zo multicultureel? De Korenmarkt en het Veerleplein brengen dit jaar een Nederlandstalig programma. Polé Polé zou volgens critici afstappen van het concept ‘wereldmuziek’.

dinsdag 20 juli 2010 17:50
Spread the love

De doorsneebezoeker van de Gentse Feesten vindt het goed zoals het nu is. De sfeer zit goed, de muziek ook en het grote succes van de Gentse Feesten zit volgens hem of haar niet in het multiculturele, maar in de traditie die de Gentse Feesten is.

Vele bezoekers komen niet speciaal voor het multiculturele aspect, maar gewoon om de sfeer op te snuiven. De mengeling van Belgische en andere culturen met toch een Belgisch overwicht spreekt aan. Anderen vinden multiculturele Gentse Feesten echt nodig, want België is volgens hen in de loop der jaren multicultureel geworden.

De hele wereld

Vzw Trefpunt wil ook niet afstappen van de diversiteit. Die diversiteit brengt de vzw in de muziekprogrammering. Muziek die netjes verdeeld wordt onder artiesten van over de hele wereld.

Naar aanleiding van vijftig jaar Congolese onafhankelijkheid organiseert Trefpunt miXed2010, waarin Congolese artiesten optreden. Ook bij Polé Polé staat diversiteit in de muziek voorop. Maar in het programmaboekje nuanceert de organisator dat streven.

“Stel je voor dat wij hier tien dagen lang enkel latinogroepjes zouden programmeren – niemand zou nog komen opdagen!”

Diversiteit is wel degelijk aanwezig op de Gentse Feesten. Niemand is bereid daar van af te stappen. Het is een traditie die de Gentse Feesten, die sinds 1843 worden georganiseerd, tekent.

België is multicultureel, Gent is multicultureel en dus zijn de Gentse Feesten multicultureel, niemand heeft er een probleem mee. Iedereen voelt zich goed in de sfeer die er heerst en dat mag gerust zo blijven.

© 2010 – StampMedia/MIAT – Sharah Drieghe

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!