Cultuur, België, Masereelfonds, Gent -

Gruwelijke foto’s en pakkende gedichten op Gentse Feesten

Op de eerste dag van de Feesten wordt al meteen duidelijk dat ook de kunst- en cultuurliefhebber zijn en haar plaats heeft op de Gentse Feesten. Het Hof van Ryhove is de plaats voor gedichten en foto's.

zondag 18 juli 2010 11:37
Spread the love

Het Masereelfonds opende in de Hof van Ryhove de fototentoonstelling ‘Leopolds Congo: Dromen en nachthebbers’.

Deze tentoonstelling toont foto’s genomen tijdens de Congo Vrijstaat, de periode dat Leopold II er hoogstpersoonlijk de plak zwaaide.
Curator Theun Vonkx licht toe: “Deze tentoonstelling hebben we gemaakt in 2005, dus nog voor er sprake was van de hele Congo-hype. De foto’s die we hier tonen, komen uit het museum in Tervuren, Anti-Slavery, van bij de Zusters van Liefde en oude postkaarten. Deze werden tentoongesteld in de Gentse Boekentoren. Nu zijn we zeer verheugd dat we deze hier kunnen tonen voor het brede publiek.”

Prof. Karel Arnaut gaat in op de relevantie van deze tentoonstelling en van die collectie oude foto’s vandaag de dag: “Sommige van de foto’s die je hier ziet, zoals die met de afgehakte handen, zorgen de dag van vandaag nog voor controverse. België heeft het blijkbaar nog altijd moeilijk om op een normale manier om te gaan met het koloniale verleden, en dan specifiek met het Leopoldiaanse koloniale verleden.”

De foto’s die je hier ziet, tonen ook de ‘ge-exotiseerde mens’. ‘De ander’ wordt ontmenselijkt, er is slavernij in een context van slavernij en plantages, er is het aspect ook van het tentoonstellen van mensen. Het genre ‘exotische reality tv’ ala Toast Kannibaal is in hetzelfde bedje ziek.

Als je dan toch in het Hof van Ryhove bent, kun je ook kennis maken met de gedichtententoonstelling ‘Belonging’. Ook deze werd zaterdag feestelijk geopend.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!