Olielek dicht na 85 dagen?
Milieu, BP, Golf van Mexico, Deepwater Horizon, Olielek -

Olielek dicht na 85 dagen?

Volgens diverse nieuwsagentschappen is het olielek in de Golf van Mexico gedicht. BP meldde dat er geen olie meer vrijkomt. President Obama reageert afwachtend.

vrijdag 16 juli 2010 12:21
Spread the love

Het olielek in de Golf van Mexico is dicht. Na 85 dagen en zo’n kleine 700 miljoen liter slaagde BP er in een einde te maken aan een van de grootste milieurampen van deze tijd, door een trechter te plaatsen over het lek dat sinds de vroege lente olie in de oceaan pompte.

Indien de kap het houdt, de zeebodem niet barst en de hulpbronnen die momenteel worden aangeboord in werking treden, is dit het begin van het einde van deze nachtmerrie.

Niemand durft dus al victorie kraaien, omdat er nog heel wat vraagtekens overblijven.Ook president Obama wil nog geen officiële reactie geven, maar vindt de eerste resultaten alvast hoopgevend.

Het lek werd gedicht om 15.25 uur plaatselijke tijd. Op dat moment gingen de 48 uur in -net als bij een patiënt na een operatie- waarin de kap zich moet stabiliseren. 

In het ergste geval zou de olie die terug de aarde in wordt geduwd de zeebodem kunnen doen barsten of zouden de twee hulpbronnen die worden geboord ook nieuwe lekken kunnen veroorzaken.

‘Het is een geweldig zicht, ‘ zei BP Chief Operating Officer Doug Suttles, maar hij waarschuwde voor overdreven optimisme. ‘We zijn er nog niet’.

Het aandeel BP klom na het nieuws met maar liefst acht procent.

Bron: Reuters / PBS Newshour / Express.be

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!