Nieuws, Afrika, Economie, Milieu, Olie, Egypte, Toerisme -

Olie en toerisme ook in Egypte gevaarlijke mix

De Egyptische badsteden zijn gegroeid in de schaduw van de olievelden. Maar nu het toerisme in de lift zit en de olievoorraden stilaan uitgeput raken, gaan steeds meer stemmen op om de te stoppen met de oliewinning.

vrijdag 16 juli 2010 19:49
Spread the love

“We hebben dertig jaar hard gewerkt om een toeristische industrie op te bouwen rond onze wereldstranden en koraalriffen, en de olie-industrie zou alles kunnen vernielen”, zegt Kamil Sedky, eigenaar van een strandhotel in Hurghada, vijfhonderd kilometer van de hoofdstad Caïro.

De 180 boorplatformen in de Golf van Suez zijn goed voor 80 procent van de Egyptische olieproductie. Historisch is het noordelijke gedeelte van de Golf het rijkst aan olie, maar nu de reserves er opdrogen, zakken de oliebedrijven steeds meer af naar het zuiden. Zo komen ze dicht bij badsteden als Hurghada en Sharm El-Sheikh, samen goed voor negentigduizend hotelkamers en werk voor meer dan een half miljoen Egyptenaren.

Hoewel decennia van olieproblemen in de Golf van Suez de koraalriffen vernield hebben en de stranden er zwart zien, blijft de rest van de Rode Zee een van de meest diverse ecosystemen ter wereld, met meer dan duizend soorten vissen, zeeschildpadden en vogels.  Die ecosystemen zijn van levensbelang voor het toerisme. De badsteden hebben hun duizelingwekkende groei te danken aan het glasheldere water en de wereldberoemde duiksites voor de kust. “Als de zee of de stranden vernield worden, mogen we onze zaken opdoeken”, zegt Sameh Howaidek van de Red Sea Investors Association.

Olielek
De kwetsbaarheid van het gebied werd vorige maand nog eens in de verf gezet, toen een klein olielek zo’n 20 kilometer kust vervuilde, waaronder de stranden van een tiental hotels in El- Gouna en Hurghada. Het zwarte goedje kwam ook terecht op koraalriffen en op het eiland Tawila, een beschermd natuurgebied voor zeevogels.

De olie werd snel opgeruimd, maar het incident riep vragen op over de risico’s van de oliewinning in het gebied. Howaidek vreest dat een groter lek de hele toeristische sector van de kaart kan vegen. “Olie is natuurlijk erg belangrijk voor onze economie”, zegt hij. “Maar als je de inkomsten vergelijkt met die van toerisme, dan is die laatste meer dan het dubbele waard.”

“Toerisme belangrijker”
De toeristische sector, die vorig jaar 11 miljard dollar in het laatje bracht, blijft bovendien groeien, terwijl de olieproductie al jaren daalt. De olievoorraden worden steeds moeilijker bereikbaar, waardoor de inkomsten dalen en de risico’s voor het milieu groter worden. Omdat de winstmarges kleiner zijn, zijn het vaak kleinere maatschappijen, die met verouderd materiaal werken en over minder middelen beschikken als het fout gaat.

Milieubewegingen en de toeristische industrie vinden dat de Egyptische overheid de indeling van de Rode Zee moet herbekijken. Momenteel bestaat die uit een mengeling van zones voor milieubescherming, oliewinning en toerisme. Maar olie en water mixen niet goed, zegt Howaidek. “Toeristen komen hier voor de stranden en de zee. Als je olieconcessies wil geven, dan moet dat ver van de toeristische gebieden zijn.”

De Egyptische minister van Olie Sameh Fahmy heeft al laten weten dat hij het aantal boorplatformen wil herzien, maar zwijgt over een nieuw zoneplan voor de Rode Zee. (JG)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!