mediActivista

De groep - vijftien gevangenen in de El Manzano-gevangenis in Concepción en acht in Temuco - vinden dat zij het slachtoffer zijn van een onrechtvaardige vervolging op grond van een politieke agenda.

De 23 Mapuches worden gevangen gehouden op grond van de antiterrorismewetgeving van ex-dictator Pinochet. Sommigen zitten al meer dan anderhalf jaar in hechtenis.

In een verklaring maken zij het volgende bekend:

“Wij, Mapuche politieke gevangenen, die momenteel opgesloten zijn in de El Manzano-gevangenis in Concepción, informeren het Mapuche-volk en de nationale en internationale publieke opinie, over het volgende:

Vandaag, maandag 12 juli 2010, beginnen wij aan een hongerstaking.

De reden voor deze drastische en uiterste vastbeslotenheid ligt in de onrechtvaardige politieke en gerechtelijke vervolgingen, de psychologische en fysieke martelingen en de vernederende behandeling en omstandigheden in de gevangenissen.”

Ook verklaren zij de Chileense staat:

“In het verlangen de Mapuche-beweging te vernietigen, hebben jullie de rechtvaardige strijd van onze gemeenschappen gecriminaliseerd, ons gevangen gezet en wrede dictatoriale en fascistische wetten opgelegd.”

Voorts verklaren zij dat zij alleen zullen stoppen met hun hongerstaking als op hun gerechtvaardigde eisen wordt ingegaan:

1. Geen toepassing meer van de antiterreurwetgeving van Pinochet en de afschaffing van deze wetgeving in gevallen van het Mapuche-volk.

2. Geen vervolgingen door militaire rechtbanken in rechtszaken tegen het Mapuchevolk.

3. Vrijheid voor alle Mapuche politieke gevangenen die nu worden vastgehouden in verschillende gevangenissen van de Chileense staat.

4. Demilitarisering van de gebieden van de Mapuchegemeenschappen en erkenning van hun politieke en territoriale rechten.

De 23 Mapuches roepen hun volk op om zich te mobiliseren, te protesteren en te strijden voor wat zij beschouwen als een rechtvaardige zaak.

Zij vragen daarnaast aan alle andere sociale en politieke organisaties om waakzaam te blijven.

"Weuwain" (Wij zullen overwinnen)

Mapuche politieke gevangenen - Concepción, 12 juli 2010

Nieuws, Hongerstaking, Chili, Mapuche, Politieke Gevangenen -

Chili: Mapuches in hongerstaking

donderdag 15 juli 2010 11:00
Spread the love

Een groep van 32 Mapuches, politieke gevangenen in twee gevangenissen in het zuiden van Chili, ging op maandag 12 juli in hongerstaking.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!