Armoede in Chili stijgt opnieuw na twintig jaar
Verslag, Nieuws -

Armoede in Chili stijgt opnieuw na twintig jaar

SANTIAGO -- Meer dan twintig jaar lang vertoonden de armoedecijfers in Chili een dalende trend. De laatste drie jaar is echter opnieuw een stijging vastgesteld. Dat is pijnlijk voor een land dat zich graag laat voorstaan op zijn strijd tegen de armoede.

donderdag 15 juli 2010 14:14
Spread the love

Chili ging er prat op dat het de eerste Millenniumdoelstelling, een halvering van de armoede tegen 2015 (ten opzichte van 1990), al bereikt had. Maar de laatste drie jaar steeg het aandeel van het aantal armen in de Chileense bevolking met 1,4 procentpunt, van 13,7 procent in 2006 naar 15,1 procent in 2009.

Dat blijkt uit het driejaarlijkse Nationaal Onderzoek naar Socio-economische Kenmerken (Casen) door de overheid. De cijfers werden deze week bekend gemaakt.

Het gaat om de eerste stijging sinds 1987, toen 45,1 procent van de Chilenen nog onder de armoedegrens leefde. Er leven nu 2,5 miljoen Chilenen in armoede, dat is ruim 300.000 meer dan drie jaar gelden.

Voedselprijzen

De stijging heeft onder meer te maken met wereldwijde crisis en met de gestegen voedselprijzen, zegt onderzoeker Jaime Ruiz-Tagle van de Universiteit van Chili. Van augustus 2007 tot dezelfde maand in 2008 bedroeg de inflatie voor Chileense voedselproducten bijvoorbeeld 15,4 procent, volgens cijfers van de VN-voedselorganisatie FAO.

Ook de nieuwe methodologie van het onderzoek kan een rol gespeeld hebben, zegt Ruiz-Tagle.

Een gunstig teken, zegt de expert, is dat het armoedepercentage in 2009 lager lag dan in 2003, ook al was de werkloosheid in beide jaren vergelijkbaar, rond 9 procent van de actieve bevolking.

De gegevens gaan tot 2009 en houden dus geen rekening met de aardbeving van 27 februari dit jaar. Die trof duizenden mensen, meer dan vijfhonderd mensen kwamen om.  Experts achten het zeer waarschijnlijk dat de armoede ook dit jaar zal toenemen als gevolg van de aardbeving.

Slechte besteding

De rechtse Sebastián Piñera, die in maart president werd na twintig jaar centrumlinks bestuur, wijt de stijgende armoede aan het gebrek aan economische groei, de slechte staat van het onderwijs, de verzwakking van het gezin en de slechte besteding van de sociale uitgaven. Hij wijst erop dat de sociale uitgaven de voorbije drie jaar met een derde gestegen zijn.

Die verklaringen vielen slecht bij de vorige president, Michelle Bachelet (2006-2010). Ze wijt de nieuwe stijging van de armoede vooral aan de wereldwijde crisis. Vorig jaar investeerde haar regering miljoenen in programma’s voor economisch herstel.

Piñera zei in zijn campagne dat hij de extreme armoede tegen 2014 wil uitroeien en de armoede tegen 2018. Een van de maatregelen die hij daarbij voorstelde, is de invoering van een “ethisch gezinskomen” van omgerekend 380 euro per maand voor grote gezinnen .

“Als men er daadwerkelijk in slaagt de armste gezinnen, die gemiddeld uit vier personen bestaan, een ethisch gezinsinkomen van 250.000 pesos per maand te geven, dan zal daardoor iedereen automatisch uit de armoede geraken”, zegt Ruiz-Tagle. Maar volgens de expert zal het zeer moeilijk worden om de maatregel ten goede te laten komen van wie het echt nodig heeft. Het risico bestaat, zegt hij, dat een perverse stimulans kan worden om bijvoorbeeld niet langer werk te zoeken.

RP

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!