Molenvijverpark in Genk

 

Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Genk, SP.A, Limburg, Joke Quintens, Jongerenhoofdstad, Pro genk -

Kartel wil dat Genk jongerenhoofdstad van Limburg wordt

“Zoveel talent in Genk en toch pakken we er te weinig mee uit.” Dat vindt Joke Quintens (SP.A), lid van het kartel Pro Genk. Met dat kartel wil ze Genk de jongerenhoofdstad van Limburg maken. Maar daarvoor is ‘minder bescheidenheid en meer ambitie’ nodig.

woensdag 14 juli 2010 18:20
Spread the love

Wat inspireert Pro Genk tot deze grote ambitie?

“Alles wat talent van jongeren in de spotlights zet, bevindt zich in Hasselt. Dat is vreemd, aangezien Genk meer jong muziektalent in huis heeft en ook met sport is Genk bekender. We hebben artiesten als Don Luca, maar Muziek-o-droom zit in Hasselt. Onze voetbalploeg is één van de bekendste, toch ligt de topsportschool ook in Hasselt. We zijn te bescheiden.”

Dus meer concurreren met Hasselt?

“Nee, een goede samenwerking. Concurreren moet met Antwerpen en Brussel. Waarom mag Genk niet dromen dat het de Europese jongerenhoofdstad wordt?”

Is Pro Genk tegen het huidige jeugdbeleid?

“Neen, maar het moet meer in een algemeen verhaal passen. Nu gaat het van project naar project. Ook moeten jongeren meer betrokken worden als het gaat over het sport- of welzijnsbeleid.”

Bedoelt u dan via de jeugdraad?

“De jeugdraad is geen echte vertegenwoordiging van de Genkse jeugd. Jeugdraden op wijkniveau, waarvan enkele vertegenwoordigers in de grotere jeugdraad zitten, kunnen voor meer inspraak zorgen.”

Jonge Genkenaren vragen al een tijd om een jongerenruimte in de omgeving van de Molenvijver. Ook een skatepark en een graffitimuur in het centrum behoren tot hun verlangens. Is dat te veel gevraagd?

“Daar hebben zij recht op. Het Molenvijverpark is een publieke ruimte. Het centrum is er voor iedereen. Daarom vind ik de ligging en het gebouw van jeugdcentrum Rondpunt 26 fantastisch.”

Het Rondpunt 26 zou te veel een plek voor ‘witte’ jongeren zijn?

“Onzin. En dat jongeren uit wijken als Sledderlo hun weg niet naar Rondpunt 26 zouden vinden, is ook onzin. Wie kan rondhangen op het station, kan ook twee minuten stappen naar het jeugdcentrum.”

Vanuit de wijken rijden er geen bussen na acht uur ‘s avonds.

“Dat is een fout. Bij de plannen voor het Rondpunt 26 had het stadsbestuur ook aan de bereikbaarheid moeten denken. Idem voor de Euroscoop. Ook het aanbod in het jeugdcentrum mag groter zijn.”

Hiphop- en RnB-fuiven komen weinig aan bod, omdat die altijd zouden leiden tot geweld.

“Ik ben voor nultolerantie ten aanzien van geweld. Aan de andere kant is het spijtig dat buitenwippers bevooroordeeld zijn tegenover jongens van Turkse of Marokkaanse afkomst.”

En de jongens die onterecht geweigerd worden?

“Dat heeft te maken met tijd. Nu is dat een probleem. Vroeger was dat zo met Italiaanse jongens, maar dat zijn nu mannen met een gewoon gezinsleven.”

Pro Genk vroeg Vlaams minister van Jeugd Pascal Smet (SP.A) naar zijn visie op de jeugd in Genk. Hij had het over aandacht voor de leefwereld van jongeren. Ging u akkoord?

“Ja. In de leefwereld van Genkse jongeren speelt interculturaliteit een grote rol. Tijdens het WK zag ik verschillende vlaggen in de wijken Ik zou ook meer diversiteit willen in scholen.”

Minister Smet wil geen stigma op zwarte scholen en socioloog Dronkers pleit voor minder diversiteit in scholen. Volgens u is dat geen goede zaak?

“Leerlingen zouden tijdens de les meer moeten leren over ‘de ander’. Dat kan met een levensbeschouwelijk vak waarin alle overtuigingen aan bod komen. In tegenstelling tot SP.A-Antwerpen maken wij ook geen probleem van de hoofddoek. Ik wil een gezonde mix. Daarom baart de segregatie in sommige wijken mij zorgen. Het ontneemt jongeren veel kansen.”

Schepen voor Jeugd en Studentenbeleid Anniek Nagels (CD&V) wil van Genk een studentenstad maken. Hoe staan jullie daartegenover?

“Een gezonde ambitie, maar dan moeten we wel zorgen voor meer hoger onderwijs. Nu hebben we alleen de Media en Design Academie en de verpleegopleiding.”

De werkloosheid is groot bij Genkse jongeren. Genk als jongerenhoofdstad van Limburg zou dus veel jongeren hebben zonder een job.

“Voor een deel moeten we mikken op de attitude van jongeren. Daarnaast moeten we ze blijven aanmoedigen om niet op te geven met solliciteren. Mijn advies is: blijven proberen.”

Maar in de toekomst kan een jongere misschien niet langer dan een jaar blijven proberen, anders dreigt een korting op de werkloosheidsuitkering.

“Daarom zijn wij ook tegen die korting. Als het echt niet lukt, moeten jongeren opgevangen worden door een sterke sociale zekerheid.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

take down
the paywall
steun ons nu!