Nieuws, Samenleving, Argentinië -

Meer dan miljoen walvistoeristen in Latijns-Amerika

Alleen al in Latijns-Amerika zal het aantal walvistoeristen dit jaar ver boven 1 miljoen klimmen. De drukst bezochte plaats is het Argentijnse schiereiland Valdés. De plaatselijke bevolking leeft er van dit toerisme.

dinsdag 13 juli 2010 17:05
Spread the love

Elk jaar van mei tot september komt een duizendtal walvissen naar de omgeving van Valdés om zich voort te planten.  Het gaat om zuidkapers, dieren die tot 15 meter lang kunnen worden en tot 60 ton kunnen wegen. Op Valdés, dat de Unesco in 1999 op haar Werelderfgoedlijst plaatste, kan men de dieren observeren vanaf het strand of vanaf boten die zich aan strenge regels moeten houden.

Inkomsten

Voor een honderdtal plaatselijke gemeenschappen is het walvisspotten een belangrijke bron van inkomsten geworden. Er komt hier jaarlijks een kwart miljoen mensen om een glimp van de dieren op te vangen. Argentinië verdiende in 2006 omgerekend 50 miljoen euro aan dit soort toerisme.

Volgens een rapport uit 2008 bestond deze vorm van toerisme veertig jaar geleden nog niet in Latijns-Amerika maar groeit het sinds 1998 jaarlijks met 11,3 procent, driemaal zo snel als het internationale toerisme in de regio. In achttien Latijns-Amerikaanse landen zullen dit jaar meer dan 1,4 miljoen mensen naar walvissen en dolfijnen gaan kijken. Andere populaire landen voor walvisspotters zijn Brazilië en Mexico.

Het rapport werd gepubliceerd door het Internationaal Fonds voor de Bescherming van Dieren en hun Habitat, Global Ocean en de Verenging voor de Bescherming van Walvissen en Dolfijnen.

Regulering

Argentinië is niet alleen marktleider, het is ook een van de zeven Latijns-Amerikaanse landen die het verst staan met de regulering van het walvistoerisme. Tussen het vertrek van twee observatieboten moet bijvoorbeeld minstens een half uur liggen, de boten mogen niet sneller dan 18 kilometer per uur varen en moeten die snelheid nog halveren wanneer ze dicht bij een dier komen.

Tot 31 augustus is het verboden moeders met jongen te naderen of manoeuvres uit te voeren die de groepen kunnen storen. Bij springende dieren moet de minimale afstand 50 meter bedragen. Toeristen krijgen de raad geen afval in het water te gooien, niet te roepen en niet te proberen de dieren aan te raken.

Wet

Argentinië goot de richtlijnen drie jaar geleden in wet en een jaar later in een decreet. Die bepalen dat er niet meer dan zes bedrijven boten mogen uitsturen, dat er zich nooit meer dan één boot in de walviszone mag bevinden, en dat die niet meer dan zeventig passagiers aan boord mag hebben. De vaartuigen moeten over stille motoren beschikken, die geen gebruik maken van olie.

“Het gaat er om het op een verantwoorde manier te doen”, zegt Roxana Schteinbarg van het Instituut voor de Bescherming van Walvissen (ICB). “Het succes of de mislukking van de normen hangt af van de correcte bestraffing”, zegt ze. “Elke passagier moet de normen kennen en zich ertoe verbinden ze toe te passen.” Het ICB heeft daarom een brochure gemaakt in het Engels en Spaans, die aan de toeristen wordt verspreid. (RP)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!