Interview: Fatima Rafiy, hoofddoekenontwerpster
Nieuws, Hoofddoek, België, Antwerpen, Mode, Borgerhout -

Interview: Fatima Rafiy, hoofddoekenontwerpster

Aan het begin van de zomer bracht Kif Kif een bezoekje aan hoofddoekenontwerpster Fatima Rafiy en haar collega Inge Rombouts, samen Noor d'Izar. Het werd een boeiend gesprek.

dinsdag 13 juli 2010 12:39

Kif kif: Hoe lang ben je al bezig met ontwerpen?

Fatima: Ik ben al heel lang bezig met ontwerpen. Als kind tekende ik al ontwerpen van allerlei kledingstukken. Als mijn moeder me riep om de afwas te komen doen, was ik bezig met tekenen. Heel mijn kamer lag vol tekeningen. Mijn moeder heeft me ook altijd vrijgelaten in mijn ambities. Wat dat betreft hebben we een open opvoeding meegekregen. Nu ze gezien hebben wat ik bereikt heb, zijn mijn ouders wel enorm trots op me! Ze steunen me door dik en dun.

Kif kif: Ben je hier geboren?

Fatima: Ja ik ben hier geboren en getogen.

Kif kif: Hoe is de samenwerking met Inge Rombouts tot stand gekomen? En hoe verloopt die?

Fatima: Inge en ik woonden in dezelfde straat. We hebben elkaar leren kennen op eens straatfeest. Ik heb een afspraak met haar gemaakt om mijn ontwerpen te tonen. En van  het een kwam het ander. Ik wilde van het begin af aan al met een Belgische samenwerken. Het is interessanter om beide culturen te laten samenvloeien in mijn ontwerpen.

Kif kif: Wat heb je gestudeerd op school?

Fatima: Ik heb mijn humaniora afgemaakt en wilde daarna naar de kunstacademie. Om te mogen beginnen aan de kunstacademie moet je eerst een toelatingsexamen doen. Dat was voor mij geen probleem, ik nam mijn ontwerpen mee en mocht beginnen. De enige reden waarom ik het niet heb gedaan was de kostprijs van die opleiding. Ik kom uit een groot gezin en mijn moeder wilde iedereen dezelfde kansen geven. Als ze mijn opleiding moest financieren kregen de anderen geen kans. Het heeft dus totaal niets te maken met het denkbeeld als zouden Marokkaanse meisjes niet mogen studeren. En dat is de reden dat ik mijn opleiding later ben gaan doen en ze zelf betaald heb.

Kif kif: Hoe ben je ertoe gekomen om hoofddoeken te gaan ontwerpen?

Fatima: Het gebrek aan leuke motieven en stoffen. 

Kif kif: Je draagt zelf een hoofddoek, is dat de reden dat je precies dat stuk bent beginnen ontwerpen? Of had geloof ook een invloed?

Fatima: Ja, dat ik zelf een hoofddoek draag, is de belangrijkste reden. Ik droeg altijd van die gewone traditionele hoofddoeken die niet makkelijk waren en die je ook ouder doen lijken. Het schoof iedere keer van mijn hoofd, de stof was te warm. Ik was het echt beu en ben toen begonnen met mijn eigen ontwerpen. Ik bekijk de hoofddoek vanuit mijn werk als een accessoire en niet als een religieus iets. Waarom zouden geloof en mode niet samen kunnen gaan? Wij brengen het goede van beiden samen en het wordt gewaardeerd.

“Fatima, gefeliciteerd, je hebt het hoofddoekendebat gewonnen!”

Kifkif: Zou jij je dochters verplichten om een hoofddoek te dragen?

Fatima: Ik zou dat nooit doen. Ten eerste verbiedt de islam het om iemand te verplichten om een hoofddoek te dragen. Het moet uit je hart komen. Ikzelf ben hem beginnen dragen nadat ik vier jaar getrouwd was. Ik heb drie zussen die hem niet dragen. Mijn dochters dragen hem ook niet. Ik zeg ook altijd: denk er goed over na als je een hoofddoek wil gaan dragen. Lees erover. Je mag niemand oordelen op zijn uiterlijk, het is het innerlijke dat telt en daar heeft een hoofddoek niets mee te maken.

Kif kif: Is jullie merk al bekend bij de moslima’s?

Fatima: Absoluut! En niet alleen bij moslima’s. we merkten in Parijs dat we ook een hele andere doelgroep bereikten. Zelfs mannen (lacht). Het was de bedoeling om de moslima’s te bereiken. En we zijn met een totaal andere doelgroep teruggekomen. Wat ik fantastisch vind! 

Kif kif: Het is bijna ramadan, werk je dan gewoon door of neem je een maandje rust?

Fatima: Ik werk gewoon door. Er is geen sprake van een pauze.

Kif kif: Heb jij last van discriminatie of racisme? 

Fatima: Nee helemaal niet.

Kif kif: Heb je het gevoel gehad dat je als allochtoon harder moest werken om te staan waar je nu staat?

Fatima: Ik denk dat dat voor iedereen zo is. Van eender welke afkomst je bent. Als je iets wil bereiken moet je gewoon heel hard werken. En niet opgeven bij het minste geringste. Blijven volhouden is de boodschap.

Kif kif: Heb je ook te kampen met kritiek of negatieve  reacties? Hoe ga je ermee om?

Fatima: Ik heb totaal geen negatieve reacties gehad! Ik schrik er zelf van! Integendeel, zelfs mannen zijn er weg van en willen hun vrouwen ook zien in mijn creaties. Alhamdoulilah, godzijdank, ik ben tevreden.

Kif kif: Hoe combineer je een carrière met het huishouden?

Fatima: Het is heel zwaar om beiden te combineren. Maar door de passie…

Inge: En een goede man!

Fatima: …inderdaad, een goede man. Ik ben iemand die het zonder man ook wel had aangekund maar het is leuker als je man achter je staat. Hij steunt me in het huishouden, mentaal. Hij heeft me er ook toe aangezet om verder te blijven doen, te blijven geloven in wat ik wou. En hij is niet van hier, hij is van Marokko!

Kif kif: Ben je nog van plan om andere stukken te ontwerpen buiten de hoofddoek?

Fatima: Ja absoluut! Ik ben dag en nacht bezig. Ik heb zoveel inspiratie en ideeën waar ik zeker nog wat mee ga doen.

Kif kif: Had je ooit gedacht dat je in Parijs zou staan met je ontwerpen of was dat een droom die uitkwam?

Fatima: Het was zeker een droom die uitkwam. Van jongs af aan wist ik al dat ik kleding wilde ontwerpen. En dat ik daar mocht staan met mijn ontwerpen was zeker een droom die uitkwam.

Kif kif: Wanneer gaat er een winkel open?

Fatima: Sinds maandag 05 juli 2010 is onze winkel open hier in  Antwerpen, in de Morckhovenlei 17 te Borgerhout, van maandag tot zaterdag van tien tot zes uur. Het was totaal niet de bedoeling om een winkel te openen. De reden waarom we dat gedaan hebben, is dat de oudere generatie niet zo goed vertrouwt is met het internet. Ze willen ook graag de stoffen voelen. Vandaar dus de winkel. En de naam Noor d’Izar is ontstaan uit het Arabische noor wat ‘schoonheid, licht’ betekent, en izar, de kanten sluier die wordt gedragen door de bruid.  Iedereen is welkom om te komen passen, om te babbelen… Je hoeft niet per se iets te kopen, je mag ook gewoon eens komen kijken.

Kif kif: Is er nog iets wat je wil meegeven aan onze lezers?

Fatima: Het eerste dat in mij opkomt is: leef in vrede. Moslim of niet moslim, leef met elkaar. Respecteer elkaar, we zijn allemaal van vlees en bloed. Wij vrouwen hebben enorm veel raakpunten ongeacht afkomst of geloof. Wij doen niet mee aan politiek, dat hebben we van in het begin al gezegd. Ik heb zelfs ooit een reactie gekregen op een blog van een Belgische man die zei: ‘Fatima, gefeliciteerd, je hebt het hoofddoekendebat gewonnen!’. Dat vond ik heel ontroerend. Zulke reacties zijn mijn brandstof om verder te gaan!  

(Interview: Hayette Chihabi)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!