India maakt nog meer vaccins tegen H1N1-virus
Nieuws, Samenleving, Gezondheid, India -

India maakt nog meer vaccins tegen H1N1-virus

India verhoogt zijn eigen capaciteit om vaccins tegen het H1N1-virus te produceren. Dat gebeurt net op het moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervan beschuldigd wordt dat het de Mexicaanse griep heeft opgeblazen om farmaceutische bedrijven te bevoordelen.

dinsdag 13 juli 2010 17:32
Spread the love

India verhoogt zijn eigen capaciteit om vaccins tegen het H1N1-virus te produceren. Dat gebeurt net op het moment dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervan beschuldigd wordt dat het de Mexicaanse griep heeft opgeblazen om farmaceutische bedrijven te bevoordelen.

Het Serum Institute of India, een privébedrijf, heeft zopas Nasovac gelanceerd. Deze neusspray volgt op Vaxiflu-S, een injecteerbare dosis van de Indiase farmaceutische reus Zydus-Cadila, die al sinds 3 juni te koop is.

“Met een grote, sterk verspreide bevolking (1,2 miljard mensen, nvdr) kunnen we niet afhangen van andere landen voor vaccins tegen een pandemie zoals de Mexicaanse griep”, zegt de Indiase gezondheidsminister Ghulam Nabi.

Het eerste geval in India werd in mei 2009 vastgesteld. Minstens 32.000 mensen raakten besmet met het virus, 1540 mensen zijn eraan gestorven, zegt de Indiase overheid. Momenteel verspreidt het virus zich vooral in de westelijke kustregio’s Kerala en Maharashtra.

Schandaal

Om het virus te bedwingen had de regering eind vorig jaar 1,5 miljoen dosissen van Sanofi Pasteur geïmporteerd. Sanofi Pasteur is een van de vaccinproducenten waarvan gezegd wordt dat ze nauwe banden hebben met wetenschappers en consultants van de expertengroep die de Wereldgezondheidsorganisatie over het vaccinatiebeleid adviseerde. Andere bedrijven met zulke vermeende links zijn GlaxoSmithKline, Novartis, Solvay, Baxter en MedImmune.

Het schandaal kwam in december 2009 aan het licht toen een Deense krant documenten openbaar maakte waaruit bleek dat een Fins lid van de expertengroep vorig jaar 6,3 miljoen euro had ontvangen van een farmaceutisch bedrijf voor een vaccinonderzoeksprogramma.

Dinesh Trivedi, de Indiase staatssecretaris voor Gezondheid, was een van de eersten om een onderzoek te eisen naar de vermeende banden tussen de farmaceutische industrie en de WHO in verband met het H1N1-virus. Trivedi zegt dat hij zijn bedenkingen had toen de WHO op 11 juni 2009 het pandemie-alarm afkondigde.

Marktmanipulaties

Ook de Raad van Europa kwam op 26 januari tot de conclusie dat er beïnvloeding was geweest door de farmaceutische industrie.

Begin juni stelde het gereputeerde British Medical Journal (BMJ) dat adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie betaalde opdrachten uitvoeren voor de farmaceutische bedrijven. Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO, reageerde dat de beslissing om het pandemie-alarm af te kondigen gebaseerd was op “duidelijk gedefinieerde virologische en epidemiologische criteria.”

Door de negatieve mediaberichten en de houding van de Raad van Europa deden verscheidene westerse regeringen snel hun vaccinvoorraden van de hand die ze hadden aangekocht na het pandemie-alarm.

Amit Sen Gupta, een arts van het Delhi Science Forum, een belangrijke denktank in India, juicht de beslissing van de Indiase regering om de productiecapaciteit op te voeren toe. “Westerse regeringen hebben eerst een artificiële schaarste gecreëerd door beschikbare voorraden van H1N1-vaccins op te kopen meteen nadat de WHO het pandemie-alarm had afgekondigd, en nu proberen ze de voorraden die ze niet meer willen te dumpen. Ontwikkelingslanden zijn tweemaal slachtoffer: door de ongelijkheid in de toegang (tot de vaccins) en door de marktmanipulaties.”

Sen Gupta voegt eraan toe dat de Indiase regering beter publiek-private samenwerking zou stimuleren bij de vaccinproductie. Zo kan men op efficiënte wijze situaties counteren zoals die na het pandemie-alarm van de WHO, zegt hij. (RP)

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!