Interview, Nieuws, Cultuur, België, Wallonië, Dour Festival, Henegouwen, Dour Festival 2011 -

Dour Festival, internationale publiekstopper in Wallonië

Dour Festival, het beste 'medium sized festival' van Europa, lokt vanaf donderdag weer tienduizenden muziekliefhebbers naar Henegouwen, dicht bij de Franse grens. Dour probeert zich ook in de 22ste editie te onderscheiden. Woordvoerder Marc Steens legt uit hoe dat gebeurt.

dinsdag 13 juli 2010 12:35
Spread the love

Van donderdag 15 tot en met zondag 18 juli 2010 loopt één van de avontuurlijkste festivals van de lage landen. Donderdag begint in Dour, in de provincie Henegouwen nabij de Franse grens, het 22ste Dour Festival.

De formule van 4 dagen, 6 podia en 200 muziekacts van 12 uur ‘s middags tot 5 uur ‘s ochtends blijft al een dikke 10 jaar overeind. Dat van die acts mag je trouwens vrij letterlijk nemen: vele muziekgroepen zijn op Dour Festival een hele belevenis.

Wij hadden een gesprek met Marc Steens, sinds 1998 pers- en promotieverantwoordelijke voor Vlaanderen en Nederland. Daarnaast is hij deeltijds coördinator bij Clubcircuit, de koepelorganisatie van Vlaamse muziekclubs en doceert hij het vak muziekmanagement aan de Provinciale Hogeschool Limburg (PHL).

Marc Steens: “De laatste edities van het festival zijn met meer dan 140.000 verkochte tickets steevast uitverkocht. Het festival is niet alleen het grootste muziekfestival in Wallonië, maar ook het belangrijkste toeristische evenement in het zuidelijke landsgedeelte. Uit alle hoeken van Europa kwamen mensen afgezakt. Elke dag kwamen meer dan 36.000 festivalgangers samen, zonder onderscheid van taal of cultuur en 30.000 mensen bleven overnachten op de camping.”

“De uitgebreide en gevarieerde programmering van het festival draagt bij tot een unieke sfeer. Het publiek is open van geest, relax en houdt van alle soorten muziek: van stevige rock of intimistische singersongwriters overdag tot pompende beats ‘s nachts. Dit jaar bouwen we daar op voort.”

In januari kreeg Dour Festival de hoofdprijs als ‘Best Medium Sized Festival’ in Europa. Waarin onderscheidt het festival zich van de anderen?

“In de eerste plaats is het een festival waar je als bezoeker nog veel ontdekkingen kunt doen: er treden bands op die nog in een vroeg stadium van hun carrière zitten. Ook de grote mix van bezoekers valt op: omdat Dour gelegen is nabij de Franse grens komen ook heel wat Noord-Fransen afgezakt naar het festival.”

“Het is ook een echt Belgisch festival: één derde van het publiek bestaat uit Vlamingen, naast uiteraard ook heel wat Walen en Brusselaars. Tot slot is ook de ticketprijs (110 euro voor 4 dagen, inclusief camping) die we zo laag mogelijk proberen houden, een troef.”

Hoe verliepen de voorbereidingen dit jaar?

“Dit jaar verliep alles vrij vlot. Sinds vele jaren beschikken we over een gemotiveerde vaste ploeg, zodat het vele werk steeds vlotter verloopt. Wat wel steeds blijft meespelen is de afhankelijkheid van het tourschema van bepaalde groepen, zeker bij de iets bekendere bands.”

“Zo hadden we voor deze editie graag Grizzly Bear ontvangen, maar de dag dat zij op Dour Festival zouden spelen, hebben ze een rustdag in hun tourschema gepland. Toch zijn we blij dat we ook dit jaar weer enkele gevestigde waarden hebben kunnen strikken: Faith No More, Fun Lovin’ Criminals, De La Soul, Wovenhand, Dog Eat Dog, Dave Clarke, Carl Craig, …”

En hoe loopt het dit jaar met de ticketverkoop?

“Er zullen nog wel wat tickets te koop zijn aan de toegang, maar de verwachting is toch dat die, zeker gezien de mooie weersverwachtingen, de dagen zelf snel zullen uitverkopen. Voor deze editie werden er trouwens gevoelig meer tickets in Nederland verkocht. Het lijkt erop dat ook zij meer en meer de weg naar ons festival vinden.”

“Naar aanleiding van het Europese voorzitterschap van ons land liep er dit jaar in elk van de 27 lidstaten van de Europese Unie een wedstrijd om telkens twee duotickets te winnen voor het hele festival.”

“Op vrijdag 16 juli 2010 worden de winnaars verwacht voor een officiële ontvangst door de organisatie van het festival. Om de festivalgangers zo goed mogelijk op de hoogte te houden, drukt het festival elke nacht het programma van de volgende dag. Dit jaar hebben we een ‘iPhone/iPad touch applicatie’, waarmee je altijd op de hoogte blijft van programmawijzigingen en dergelijke.”

Festivals doen ook steeds beroep op veel vrijwilligers. Hoe zit dat met het Dour Festival?

“Dit jaar zullen er meer dan 1.500 vrijwilligers worden ingezet voor allerhande taken. Het Groene Kruis, bijvoorbeeld, dat ervoor zorgt dat het festivalterrein netjes blijft, draait al enkele jaren op tientallen vrijwilligers. Er zijn jongeren die zich individueel en belangeloos inzetten én er zijn ook scoutsgroepen en atletiekverenigingen die een taak op zich nemen om iets bij te verdienen voor hun vereniging.”

“En zoals ieder jaar zijn de CSC-jongeren aanwezig op de camping vlakbij de bars met hun kookeilanden, animatie en ondersteunende campagnes. Ze maken van de gelegenheid gebruik om te spreken over de rechten en plichten van jonge werknemers, jobstudenten en werkzoekende jongeren.”

“We betrekken ook de plaatselijke bevolking bij de organisatie van het festival. Via deze weg wil ik alle vrijwilligers trouwens bedanken voor hun inzet!”

“Daarnaast vinden we het belangrijk dat er vrijwillige persmensen zijn: op die manier geven we de vele muzieksites de kans om zelf ook verslag uit te brengen. Die brede basis willen we zeker behouden.”

“Al heeft het uiteraard ook te maken met het feit dat wij voor gerichte niches muziek aanbieden, die niet door de grote media opgepikt worden. Dit jaar zijn er twee nieuwe initiatieven: XLR, een Brusselse studentenradio die de optredens live uitzendt via hun website en Ferrarrock, een vereniging van onafhankelijke radiozenders.”

Wat zijn dit jaar zoal de nieuwigheden?

“Op elke camping zijn er kookeilanden, lockers voor festivalgangers en water om je handen te wassen aan de toiletten. Er is een verdubbeling van het aantal Festihuts tot 200. Dit zijn houten huisjes voor 4 personen met stapelbedden en echte matrassen. Omdat de verbeteringen van de voorbije 2 jaar in de smaak vielen, gaan we ermee door: uitbreiding van het terrein, grotere tenten tot 9.000 mensen, opdeling van de camping in zones en het inrichten van groene zones op het terrein.”

“Tijdens de voorbije edities liep er af en toe wat fout op de camping. Daarom hebben we de werking herzien met meer aandacht voor netheid en milieuvriendelijkheid. We willen tot een mentaliteitswijziging bij de festivalgangers komen.”

“De ‘Food Garden’ blijft behouden: elk jaar bieden we in een heleboel eetstands zo gevarieerd mogelijk eten aan tegen een redelijke prijs. Van het typische pakje Belgische frieten over hamburgers en pannenkoeken tot Thaise noedels. De wijnbar en stand met speciale bieren blijven ook behouden. Nieuw is wel de Carrefour-winkel aan de ingang van de camping, waar je eten, drank en allerlei andere nuttige spullen kunt kopen.”

Staat het NGO-dorp dit jaar iets centraler op de festivalwei?

“We vinden het belangrijk dat ook niet-commerciële organisaties een plaats krijgen op het festival. Die zijn al enkele jaren vrij duidelijk aanwezig, gegroepeerd aan de rand van de festivalmarkt.”

“Het is ook de taak van de NGO’s zelf om manieren te vinden om het publiek te lokken naar hun stands. Dit jaar zullen negen organisaties er een stand hebben: Aide Info Sida: verleent steun en preventie, vooral aan de jongeren, door het geven van informatie over aids.”

Franstalige Jeugdraad: officiële advies -en vertegenwoordigingsorgaan van de jongeren in Franstalige België brengt de stem van jongeren op nationale en internationale niveaus en streeft naar meer betrokkenheid van jongeren bij beslissingen. ABVV-jongeren: jongerenvakbond van ABVV. Streeft naar gelijkheid, rechtvaardigheid, maatschappelijke veranderingen en verbeteringen in de werk- en leefwereld van jongeren op individuele en collectieve manier.”

La Mutuelle des Etudiants: een ziekenfonds voor studenten in Franstalig België. Bevordert de sociale toestand van de studenten door een goede sociale bescherming en meer middelen voor gezondheidszorg en zorgtoegang. Oxfam-Solidariteit: Belgische ontwikkelings- en humanitaire organisatie. Ondersteunt partners in meer dan 25 landen in het Zuiden. In het Noorden doet ze aan politiek werk tegenover beleidsverantwoordelijken en sensibilisering voor het ruime publiek.”

Plan België: onafhankelijke NGO, onderdeel van de internationale Plan-koepel en werkzaam in 66 landen. Kinderen en het respect van hun rechten staan centraal in al haar acties. Plan België verbetert structureel de leefomstandigheden van kinderen in het Zuiden. Actief Linkse Studenten biedt aan jongeren de mogelijkheid zich te organiseren tegen onze dagelijkse problemen en tegen het kapitalistisch systeem en de problemen ten gevolge van de winstlogica voor een kleine elite.”

La Fédération Laique de Centres de Planning Familial: verdedigt en eist voor iedereen gelijke toegang tot seksuele en affectieve opvoeding, tot contraceptie en tot vrijwillige zwangerschapsafbreking. WEP: biedt al meer dan 20 jaar educatieve en culturele taalverblijven, alsook sociale- en natuurprojecten aan in meer dan 40 landen.”

We weten allemaal dat muziekfestivals ware aanslagen op het milieu veroorzaken. Op welke manier proberen jullie de milieuschade te beperken?

“Wij zijn ons daar inderdaad van bewust. Toch proberen we meer en meer initiatieven te nemen om de schade aan het milieu te verminderen. Vooreerst willen we de individuele festivalganger sensibiliseren en mobiliseren.”

“Dit doen we door het promoten van het openbaar vervoer, met een eigen pendeldienst of carpooling. Afvalbeheer en onderhoud van het terrein gebeuren sinds een aantal jaren samen met Fost+. Daarom zijn er op een heleboel plaatsen op het terrein sorteereilanden: ecozones, waar het afval in gescheiden vuilnisbakken (blauw, geel en rest) gegooid kan worden.”

“De plastic bekertjes kunnen worden ingeruild voor dranktickets. Glas is verboden op het hele terrein. Iedere kampeerder ontvangt een vuilniszak: gevuld en goed gesorteerd kan hij of zij die kwijt in ruil voor een drankticket.”

“Verschillende vrijwilligers van het Groene Kruis leiden de afvalverzameling en recyclage in goede banen. Ze staan klaar met vuilniszakken en beantwoorden je vragen over afvalrecyclage. We stelden ook enkele doelstellingen op: zo zien we wat al gerealiseerd is, hoe relevant het is en bekijken we waar we vooruitgang kunnen boeken voor de volgende editie.”

Hoe zit het met de voorzieningen voor mensen met een handicap?

“Toegankelijkheid voor iedereen is een van de voornaamste engagementen die we voor dit jaar willen aangaan. Samen met Intro, een organisatie die werkt over toegankelijkheid op evenementen, doen we inspanningen om het festival toegankelijker te maken voor mensen met een handicap: gereserveerde parkeerplaaatsen, persoonlijk onthaal op de parkeerterreinen, makkelijk te bereiken ingang, twee verhoogde podia voor een betere zichtbaarheid, aangepast sanitair, gereserveerde plaatsen op de camping en hulp van de vrijwilligers van Intro.”

Tot slot de onvermijdelijke vraag over Live Nation, de Belgische poot van Clear Channel: hoe zit dat tegenwoordig met jullie samenwerking?

“Dit jaar zijn er zo’n 50 groepen van de in totaal meer dan 200 groepen geboekt via de mensen van Live Nation. Dat gebeurt al jaren en voor grote groepen kan je moeilijk om hen heen.”

“Met hen hebben we al jaren een vlotte samenwerking en een vrij goede verstandhouding. Vele groepen worden nog geboekt via kleinere boekingskantoren of zelfs rechtreeks.”

“Bij Gogogo asbl, de organisatie achter Dour Festival, zitten geen mensen van Live Nation, enkel buurtbewoners die er al van in het begin bij zijn. Met Clubcircuit hebben we ook al een aantal jaren onze eigen tent, waar we zelf programmeren.”

take down
the paywall
steun ons nu!