Nieuws, Europa, Samenleving, Nederland, Amsterdam, WK-voetbal, Homofobie -

Amsterdam: Homofobe strubbelingen na WK-finalematch

Op de Amsterdamse Zeedijk is er zondagavond, na het eindsignaal van de door Nederland verloren WK-finalematch, een opstootje geweest. Een paar minuten duw-en-trekwerk na een incident met een Marokkaanse pizzakoerier laat het probleem tussen de queer-scene en Marokkaanse jongeren zien. Maar er is meer aan de hand in Nederlands grootste stad.

dinsdag 13 juli 2010 11:45
Spread the love

De laatste jaren loopt het niet meer zo vlotjes, in Amsterdam. De afgelopen maanden zijn er meerdere homofobe incidenten geweest. De gay community maakt zich meer en meer zorgen en stond twee weken geleden met een duizendtal mensen te protesteren aan het Homomonument na een oproep via een Facebookgroep.

Ook de sluiting van een groot gedeelte van de homohoreca na het debacle tussen de (ondertussen door zelfmoord overleden) horecamagnaat Sjoerd Kooistra, brouwerij Heineken en de Nederlandse fiscus doen er geen goed aan.

Volgens getuigenverslagen ging het zondagavond om een klein incident: “Een pizzakoerier wilde met zijn brommer dwars door de mensenmassa heen op de overvolle Zeedijk, na de voetbalwedstrijd, zo rond 23 uur. Dat ging gepaard met wat duw-en-trekwerk, waarna de eigenaar van de Engel van Amsterdam de koerier aansprak.”

“Vijf minuten later had de Marokkaanse koerier een groep vrienden opgetrommeld die terug kwamen om de eigenaar van de Engel een lesje te leren. Dit ontaardde in een korte vechtpartij, eerst voor de Engel en vervolgens voor de Queens Head. Er vielen ook harde woorden. Het incident duurde minder dan twee minuten.”

“De politie was zeer snel ter plekke, er zijn foto’s en video’s gemaakt en maandag deed een aantal bezoekers aangifte. De politie heeft vervolgens iedereen gevraagd naar binnen te gaan.”

Niet de eerste keer

“Helaas is dit niet het eerste incident met Marokkaanse pizzakoeriers op de Zeedijk. Het gebeurt wel vaker, zoals op Koninginnedag; toen was er een gelijkaardig incident. Ze provoceren regelmatig en dat is intimiderend, vindt de gay community. Wel accepteert de community het niet meer … na alle incidenten in de stad de afgelopen maanden.”

In Nederland speelt Wilders handig in op die sentimenten. Al heeft hij overigens niet zo’n brede achterban bij homo’s. Die stemmen vaker VVD of D66.

Gelukkig laat ook de allochtone gemeenschap krachtig weten geweld (tegen wie dan ook) niet acceptabel te vinden.

“De community beseft weer dat onze positie niet meer vanzelfsprekend is en dat we er soms weer gewoon voor moeten vechten. En dat brengt veel homo’s en lesbo’s nu bij elkaar.”

Amsterdam was ooit de queer capital van Europa. Lang stond Amsterdam gekend als de stad waar “alles kan en alles mag”, maar daar lijkt nu sleet op te gaan komen.

Het samenleven tussen de groeiende allochtone gemeenschap en de queer community staat onder druk, en zorgt voor meer en meer gewelddadige incidenten. Toch zijn er nog steeds positieve geluiden. Er is nog veel te beleven in Amsterdam, maar ongestoord handje-in-handje rondlopen is er voorlopig niet meer bij.

Na Job Cohen (PvdA), die de burgemeestersketting inruilde voor de nationale politiek, wordt Eberhard van der Laan (PvdA) de nieuwe Amsterdamse burgervader. Hij staat bekend als een pragmatisch figuur, maar geen politiek beest.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!