Asiel voor holebi’s: baanbrekende uitspraak Brits hooggerechtshof
Nieuws, Europa, Samenleving, Homoseksualiteit, Groot-Brittannië, Asielzoekers, Vluchtelingen, Holebirechten, Hooggerechtshof, WISH, Jan Beddeleem, Dossier:vluchtelingen -

Asiel voor holebi’s: baanbrekende uitspraak Brits hooggerechtshof

In Groot-Brittannië heeft het hoogste rechtsorgaan een belangrijke uitspraak gedaan in de zaak van twee asielzoekers die hun aanvraag deden op basis van homoseksualiteit. Een baanbrekend vonnis, want bindend voor alle komende uitspraken op het gebied van asielzoekers, en zij die holebi zijn in het bijzonder. In België was er een gelijksoortige uitspraak in 1992.

maandag 12 juli 2010 10:45
Spread the love

Jan Beddeleem is de drijvende kracht achter WISH – de organisatie die grensoverschrijdend werk doet op het vlak van asielzoekers. Hij volgde internationale holebi-zaken zoals die van Steve en Tiwonge in Malawi. Beddeleem was ook in London en volgde er de opzienbarende rechtsspraak.

Jan Beddeleem: “Als iemand zegt: ik wil openlijk gay zijn, en met mijn mannelijke vrienden naar een concert van Kylie Minogue gaan en kleurrijke cocktails drinken en met de vriendinnen over de jongens praten, dan is dat reden genoeg om als holebi-vluchteling te worden erkend.”

Dat is een revolutionaire uitspraak.

Beddeleem: “Groot-Brittannië zal een nieuwe politiek moeten ontwikkelen om de holebi-rechten in het hele Britse gemenebest te vrijwaren. Homo’s moeten dezelfde rechten ontwikkelen als hetero’s, en dat zal op termijn ongetwijfeld ook zeer positieve gevolgen hebben voor hetero-asielzoekers, want Groot-Brittannië zal het hele determinatieproces (of hoe identificeer je een asielzoeker) moeten veranderen.”

“Het is de eerste keer in een uitspraak van het hooggerechtshof dat het woord gay, lesbienne of biseksueel wordt gebruikt, en dan nog in dezelfde alinea!”

Hoe zit dat dan met de bewijslast? Je moet kunnen bewijzen dat je homoseksueel bent als je op die basis asiel vraagt. Dat is toch lastig?

Beddeleem : “Het is nu de eerste keer dat het niet meer gaat over puur seksueel gedrag, maar enkel en alleen over identiteit en het recht om in de publieke ruimte openlijk te kunnen leven. En dat is toch een wezenlijk verschil.”

“Britse immigratierechters moeten in de toekomst afwegen of een asielzoeker homoseksueel is en of hij (zij) vervolging riskeert door de seksuele voorkeur niet te verstoppen in het land van herkomst.”

“Als iemand in zijn land discreet wil leven om zijn ouders of vrienden niet in verlegenheid te brengen, moet hij geen asiel krijgen, luidt het. Maar als discretie zou dienen om vervolging te ontlopen, verdient de persoon wel asiel.”

U was in London ten tijde van de uitspraak. Hoe is dat gegaan?

Beddeleem: “Dat gaat, volgens de beste Britse tradities, behoorlijk formeel. De meeste rechtsdaden worden op papier gevoerd, en de bundeling van de uitspraak was er dan ook een van 79 pagina’s. Er was protest voor het Hooggerechtshof door een aantal verenigingen als Outrage! en QueerUpNorth.”

En de pers?

Beddeleem: “Ook in de Britse pers en over het algemeen in de conservatieve pers is er algehele opschudding. Er verschenen titels als ‘de homo’s komen!’ ‘Homo’s van de hele wereld mogen naar Kylie komen kijken …’ De Britse pers heeft het er erg moeilijk mee.”

“Het is ook onder druk van de nieuwe regering en de beloftes die werden gemaakt dat er heel wat verandert nu. Een hoofdstuk in de geschiedenis wordt hiermee afgesloten.”

Wat doet WISH hiermee?

Beddeleem: “We hebben een getuigenis gehoord van Jean Bosco (niet de zanger) waarvoor we twee jaar geleden ook campagne hebben gevoerd. De man is drie keer teruggestuurd naar Oeganda, en dan na een uitspraak van het gerechtshof terug naar Groot-Brittannië gehaald voor zijn eigen veiligheid. Pas na 11 jaar heeft hij zijn papieren gekregen en daarmee de toelating om zich in het Verenigd Koninkrijk te vestigen. Dat is schrijnend.”

“Een uitspraak als deze sterkt WISH in haar daden en lobbywerk om samen te werken met andere organisaties op het terrein. Dit was een perfect en ontroerend voorbeeld daarvan”, aldus nog Jan Beddeleem.

Ontroerend? Heeft u het droog gehouden?

Beddeleem: “Het was een bijzonder emotioneel moment bij de uitspraak van het bewuste arrest. De advocaat die het arrest had uitgeschreven en die de Iraniër en de Kameroener vertegenwoordigde, heeft zijn emoties niet kunnnen onderdrukken. En hij was niet de enige in de zaal die het niet droog hield.”

“Er is nog veel werk aan de winkel. In nog veel te veel landen is homoseksualiteit strafbaar, soms met de dood tot gevolg. Het is al een hele stap vooruit dat een hooggerechtshof een arrest als dit uitspreekt, maar dit neemt niet weg dat op het terrein, bij de opvangcentra voor asielzoekers, nog veel te doen is. Ook in België.”

“Het erkennen van een queer-identiteit is niet eenvoudig, zeker als je weet dat veel asielzoekers de taal, cutluur en gewoontes niet of moeilijk leren kennen. Dat maakt het moeilijk om naar dat intieme onderdeel van een leven te zoeken en vooral het te onderkennen.”

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!