Saint-Denis: affiche van het stadsbestuur (foto: Ville de Saint-Denis)

 

Nieuws, Europa, Samenleving, Frankrijk, Roma-Zigeuners, Parijs, Way2roma -

Politie ontruimt Roma-zigeunerkamp nabij Parijs

Dinsdag 6 juli werd rond 7 uur ’s ochtends een groot kampement van Roma-zigeuners in de Parijse voorstad Saint-Denis met de grond gelijk gemaakt. Ondanks overleg hebben 150 tot 200 Roma-zigeuners nog steeds geen onderdak. Onder hen bevinden zich veel kinderen. De autoriteiten hebben nog geen oplossing geboden.

vrijdag 9 juli 2010 11:55
Spread the love


De digitale versie van de Franse krant Le Monde laat weten dat in het Roma-kampement Hanul sinds een tiental jaren tot 200 Roemeense Roma-zigeuners woonden. Om 7 uur ’s ochtends, meldt dezelfde bron, deden 75 agenten een grote inval in dit kampement.

Bulldozer

Deze agenten waren leden van Compagnies Républicaines de Sécurité (CRS), de bijzondere bijstand van de Franse ordediensten. De bewoners kregen van hen enkele minuten de tijd om hun bezittingen mee te nemen. Waarna de CRS het domein hermetisch afsloot en een bulldozer het kampement met de grond gelijk maakte. Ondertussen scandeerden de bewoners: “Police partout, justice nulle part!”

Dakloos

De vereniging La Voix des Rroms vertelt op haar website het vervolg: “Na de gewelddadige ontmanteling werden de Roma-zigeuners naar het stadhuis van Saint-Denis (departement Seine-Saint-Denis) gedirigeerd. De kinderen Renata en Denisa, allebei geregistreerd in het stadhuis, voerden het woord: “Waar moeten we slapen vannacht?”

Ambtenaren stelden voor dat de Roma-zigeuners zich aan zouden melden in een lokaal integratiedorp. Of om de nacht door te brengen in het atheneum.

Uiteindelijk, zo laat Anna Galore Le Blog weten, brachten de meeste Roma-zigeuners de nacht door in een circustent aan het station van Saint-Denis.

Overeenkomst

Het kampement in Saint-Denis vormde de grootste Roma-nederzetting in de Parijse regio. Le Monde beschrijft op zijn website dat dit kampement hier reeds tien jaar stond. De gemeente Saint-Denis tekende zelfs een overeenkomst waarin stond dat de bewoners op deze plek legaal mochten verblijven gedurende een periode van zeven jaar.

Anna Galore Le Blog meldt dat het om een grote groep Roemeense Roma-zigeuners gaat. “Toen het Stade de France vlakbij gebouwd werd”, vervolgt Anna Galore Le Blog, “maakten de eerste Roma-migranten van de gelegenheid gebruik om hier een nederzetting te bouwen. Dit was immers een braakliggend terrein. De Roma-zigeuners bouwden hier eigen huisjes van het bouwmateriaal.”

Zeer pijnlijk

Diezelfde blog vertelt ons dat deze Roma-zigeuners geen nomadisch bestaan leiden. Daarnaast zouden veel van hen ook een verblijfsvergunning hebben.

Volgens Le Monde volgden de kinderen lessen in een naburige school. De prefect van het departement Seine-Saint-Denis gaf aan dit gezaghebbend medium toe gewacht te hebben met de ontmanteling tot de zomervakantie. Opdat de kinderen hun schooljaar nog konden afmaken.

La Voix des Rroms laat weten dat een bewoner deze ontmanteling zeer pijnlijk vond: “Uiteindelijk gooit u ons als honden op straat, zoals ook al gebeurde in de Tweede Wereldoorlog.”

De massamoorden op de Roma-zigeuners tussen 1940 en 1945 door de nazi’s staan immers nog steeds in vele geheugens gegrift.

Geen alternatief

Gebeurtenissen als deze bieden overheden en burgers stof tot nadenken. De Roma-zigeuners hebben een verblijfsvergunning gekregen. Zij leiden geen nomadisch bestaan (meer). De lokale overheid sloot een contract voor zeven jaar. Uiteindelijk moest de groep weg. Maar een duurzaam alternatief kon niet worden aangedragen.

Indien zich een (duurzaam) alternatief aandient, houden wij u daarvan via deze weg op de hoogte.

Bronnen:
Le Monde
La Voix des Rroms
Anna Galore Le Blog

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!