Dampremy onder de lens in Coalface gallery
Nieuws, Cultuur, België, Lokaal, Stampmedia, Fotografie, Genk, COALFACE, Charleroi, Dampremy, Foto, Fotograaf, Gert Jochems, Karen Wyckmans -

Dampremy onder de lens in Coalface gallery

Zaterdag 3 juli opende een nieuwe fototentoonstelling in COALFACE gallery in Genk. Fotograaf Gert Jochems geeft intieme leefsituaties weer in Dampremy, een industriële deelgemeente van Charleroi.

vrijdag 9 juli 2010 12:30
Spread the love

COALFACE gallery, gelegen in de Vennestraat in Genk, werkt rond identiteit en beeldvorming van mensen uit de mijnstreek, in Limburg, en in andere mijnstreken.

“Bij de vorige tentoonstelling die onlangs eindigde, focuste fotograaf Bert van den Bosch zich op patronen in de mijnbouwarchitectuur waar de context tot een minimum herleid werd. In tegenstelling tot Bert toont fotograaf Gert Jochems de context van een postindustriële omgeving”, zegt Karen Wyckmans, projectcoördinator van COALFACE.

Industriële reus

In 2007 en 2008 maakte de Antwerpse fotograaf Gert Jochems een bijzondere fotoreeks over Dampremy, een industriële deelgemeente van de Waalse stad Charleroi.

Charleroi, ooit een industriële reus in het steenkool- en staaltijdperk, is nu een stad waar criminaliteit en werkloosheid heersen, maar waar zich desondanks toch nieuwe mogelijkheden voordoen.

Vijf steenkoolterrils omarmen Dampremy en vormen zo de overgang met de rest van Charleroi. Dampremy is niet veel groter dan vijf straten. Armoede, werkloosheid, achterstelling en ongelijkheid zijn er samengebald op een paar vierkante kilometer.

Wankelmoedig

“Ik zou het een wankelmoedige wijk willen noemen. Na een paar minuten wandelen in Dampremy zie je al wel dat de sociale problemen hier van een wel heel grote orde zijn. In Vlaanderen is armoede vrijwel onzichtbaar geworden, het is iets geworden dat zich achter de deuren afspeelt.”

“In Dampremy zie je werkelijk aan alles dat de mensen arm zijn. En natuurlijk wilde ik me hier niet voor wegdraaien. Maar toch wou ik het er ook niet vingerdik opleggen.”

“Misschien daarom dat er niet zo veel mensen op mijn foto’s staan. Ik denk wel dat ik het ’sociale’-verhaal van de wijk vertel, maar dan niet aan de hand van mensen, maar wel door de ruimtes en plaatsen te fotograferen”, vertelt Gert Jochems, fotograaf.

Versterken en begeleiden

Na de recente opening van COALFACE lab is het de beurt aan Vadim Samoluk om de tentoonstellingsruimte te benutten. Zo toont hij de fotoreeks ‘COALAROID’ aan de hand van meer dan 150 Polaroids. “Elke Polaroid is uniek.”

“Fotografie is voor mij een oefening in beeldtaal en ik hoop te evolueren naar bewegende beelden ondersteund door mijn muziek.”

Samoluk is naast fotograaf tevens ook muzikant. Zijn muziek zal de Polaroids versterken en begeleiden. “Ik hoop dat de mensen evenveel plezier hebben aan het bekijken van de foto’s als ik aan het maken”, aldus Vadim Samoluk.

Beide fototenttoonstellingen lopen nog tot 29 augustus in de Coalface Gallery in Genk.

©2010 – StampMedia – Sofie Bozzelli

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!