Nieuws, Europa, Samenleving, Polen, Warschau, Europride, Holebi-rechten, Vooroordelen, Monika Czaplika, Kazcinsky-broers, Bronislaw Komorowski -

Warschau: Europride 2010

Vooroordelen opzijzetten, het is niet makkelijk voor de meeste mensen. Pinkwave trok met de verwachting aan een grauwe, oerkatholieke en homofobe stad naar Warschau, hoofdstad en grootste stad van Polen. We voelden er een nieuwe wind waaien. We hebben ons vooroordeel tegenover Polen bij thuiskomst voorgoed opzij gezet.

donderdag 8 juli 2010 14:30
Spread the love

Mars !

Op 17 juli 2010 vindt in Warschau de Europride plaats. In 2005 werd de Gay Pride er nog verboden door de ultraconservatieve en ultrakatholieke Kazcinsky-broers. Na protest bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg werd het recht afgedwongen om op straat te komen. De Poolse gay-community kreeg haar recht op bestaan.

Met het idee van Polen als oerkatholiek land in het achterhoofd lijkt het organiseren van een Europride in Warschau dan ook een bijna utopisch gegeven.

Monika Czaplika (zie foto) is woordvoerder van het organisatiecomité, de Equality Foundation, die het allemaal op poten zet: “We willen de wereld, en ook de Poolse bevolking laten zien dat Polen een modern land is, waar veel mogelijkheden zijn, en waar mensen met een andere orientatie ook kunnen leven en werken en zichzelf zijn.”

Dringt zich de meeste evidente vraag op:Is het niet eenvoudigweg te gevaarlijk om in Polen een Europride te houden?

Czaplika: “De vorige gayprides in Polen zijn altijd al de veiligste van Europa geweest. Er wordt één politieagent per twee deelnemers voorzien, en er zijn zelden problemen, tegenbetogingen of bedreigingen geweest.”

Het stadsbestuur ondersteunt de organisatie niet in geldelijke of materiële middelen, maar voorziet wel uitgebreide ondersteuning wat de veiligheid betreft. Ongetwijfeld ook omdat een gaypride die uit de hand loopt of wordt uit elkaar geslagen door neonazi’s of katholieke groeperingen geen goede reclame zou zijn voor een stad als Warschau. Die wil zich graag laten zien aan West-Europa en de rest van de wereld als een moderne en kosmopolitische stad.

De politie is trouwens altijd opgewekt, en wordt ook getraind in het omgaan met queer people door middel van workshops en rollenspelen“, aldus nog een blozende organisatrice. Zij is trouwens een echte lesbo van het truckchauffeurstype, met een doortastende persoonlijkheid en ongelooflijk aanstekelijke drive.

Handje-in-handje

Gevraagd of we daar als homoseksueel paar handje-in-handje kunnen rondlopen: “Het kan, en zoals overal zou je je sporadisch wel eens aan commentaar kunnen verwachten. Maar geweld tegen homo’s zien we zelden, en de jongere generaties Polen zijn openminded genoeg om het conservatisme van zich af te zetten en verder te kijken.”

We hebben een officiële aanvraag ingediend om een regenboogvlag aan het Paleis van Cultuur en Wetenschap te mogen hangen”, aldus nog Monika Czaplica.  “Helaas hebben we nog geen antwoord gekregen van de burgemeester van Warschau, en we verwachten ook maar halvelings dat onze aanvraag zal worden goedgekeurd, maar als symbool van de nieuwe wind zou het een ontzettend sterk symbool zijn.

Kazcinsky af

Op dit ogenblik is de politieke situatie aan het keren: het conservatieve Poolse bewind onder de tweelingbroers Lech en Jaroslav Kazcinsky is na de dood van de president afgestraft.

De overblijvende tweeling, Jaroslav Kaczinski, is volgens het roddelcircuit wel van de famillie, maar dat is ongecontroleerd. Wij waren in Polen in het weekend van de eerste ronde in de presidentsverkiezingen. Die eerste ronde werd overtuigend, maar met net onvoldoende stemmen, gewonnen door de liberale kandidaat Bronislaw Komorowski.

Ondertussen heeft de pro-Europese Komorowski op zondag 4 juli ook nipt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gewonnen.

De gaycommunity in Polen verwacht niet meteen verbetering op het vlak van rechten voor de holebi-doelgroep in het bijzonder, meer ziet wel een mooi stap in de goede richting. Liberalisme kan nog alle kanten op, maar is in de ogen van de jongste generaties Polen toch een hele verademing. Afwachten wat Komorowski ervan bakt.

U wordt alleszins verwacht in Warschau op 17 juli om er een spetterende Europride van te maken.

Beluister ook het audioverslag van Pinkwave 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!