Nieuws, Samenleving, België, Antwerpen, Fotografie, Antwerpen, Asielzoekers, Vluchtelingen, Opvangcentrum Kapellen, Permeke-bibliotheek, Jan Huet, Dossier:vluchtelingen -

Asielzoekers tonen eigen leefwereld

De voorbije jaren poseerden heel wat asielzoekers voor de camera. De sociaal geëngageerde fotograaf Jan Huet koos een nieuwe invalshoek. Hij gaf 50 asielzoekers in Opvangcentrum Kapellen een wegwerpcamera. Zo konden zij hun nieuwe leefwereld fotograferen. Het resultaat is de vernieuwende expositie 'Van Binnen In'. Deze vindt plaats in de Antwerpse Permeke-bibliotheek.

donderdag 8 juli 2010 11:30
Spread the love

Foto: Kinderen van Opvangcentrum Kapellen maakten hun eigen verhaal. Er is liefde, mama raakt zwanger. De liefde breekt, mama blijft alleen over. Het kind wordt geboren. Zonder een papa. De mama weent.

(Fotografie: kinderen van Opvangcentrum Kapellen)

Jan Huet uit Antwerpen (64 jaar) heeft de hele wereld al gezien. Voor diverse NGO’s reisde hij naar derdewereldlanden om daar reportages te maken. Zo maakte hij in 1969 een fotoreportage over het verzet van de Indianen in Guatemala. En in 1994 maakte hij een fotografisch verslag over de vluchtelingenkampen in en rond Goma in het oosten van Congo.

Sterke beelden

“Ik was zelf altijd de fotograaf”, vertelt Huet. “Steeds vaker had ik het gevoel dat het anders kon. Daarom laat ik met het project Van Binnen In de mensen zelf aan het woord. Dat is veel juister.”

Aan een muur in de Antwerpse hoofdbibliotheek Permeke hangen foto’s op posterformaat. De foto’s zijn gemaakt door de bewoners van het opvangcentrum in Kapellen.

Opmerkelijk is dat de foto’s heel vertrouwd overkomen. De families poseren vaak heel trots voor het fotograferend familielid. “Een aantal foto’s komen bijna Vlaams over”, vervolgt Huet. “Wij maken eigenlijk precies dezelfde soort foto’s. Zo zie je dat alle mensen in wezen hetzelfde zijn.”

“Enkele foto’s raken mij erg. Die zijn gemaakt door een aantal kinderen. Zij vertellen met de foto’s eigenlijk een verhaaltje. Een man en een vrouw beginnen een relatie. Er is liefde. De mama wordt zwanger. Het kindje wordt geboren. Maar de papa is weg, de liefde is vergaan. De kinderen tonen op de foto een verscheurd hart. Dit zijn ongelooflijk sterke beelden.”

Sterke mensen

“In al die jaren dat ik met asielzoekers werk, valt het mij op dat deze heel sterk zijn. Eigenlijk zijn de bewoners van het opvangcentrum veel sterker dan wij. Zij hebben dan ook vele barrières moeten overwinnen om hier te komen. Deze mensen zijn echte overlevers. Zij leven heel sterk in het nu.”

Ondanks hun sterkte hebben deze mensen vaak nood aan een gedegen psychologische begeleiding. Huet: “Het project Van Binnen In had ook een creatief therapeutische waarde. De mensen hebben zich niet enkel geamuseerd.”

“Zij hebben zich ook kunnen ontspannen. Het zich kunnen ontspannen is namelijk niet altijd even evident voor de bewoners van het opvangcentrum.”

Naast dit fotoproject heeft Huet nog enkele andere projecten voor vluchtelingen lopen. Zo realiseerde hij reeds een zorgtuinproject in het opvangcentrum.

Daarnaast is deze man ook een boek aan het maken waarin de asielzoekers zelf aan het woord komen. En verder werkt hij aan een ontmoetingsboot voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. Hierover zullen wij later nog berichten.

De expositie Van Binnen In loopt nog tot eind augustus 2010 in Bibliotheek Permeke in Antwerpen.

Meer info op de site of via fotograaf Jan Huet: 0472 24 59 54 of janhuet@hotmail.com

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!