Zomersportkampen in Hasselt (foto: HasseltLokaal.be)

 

Samenleving, Lokaal, Stampmedia, Hasselt, Limburg, Kansarmoede, Kansarmen, Kinderkampen, Vzw Horizont, Zomersportkampen -

Hasselt bereikt kansarme kinderen met zomersportkampen

HASSELT - Met meer dan vierduizend inschrijvingen zijn de zomersportkampen in Hasselt een succes. Van de kinderen die zich inschrijven, komt 5 procent uit gezinnen met een moeilijke financiële situatie. Zij konden zich makkelijker inschrijven door een korting die mogelijk is door een overeenkomst van vzw Horizont en de stad Hasselt om kinderen uit kansarme gezinnen te bereiken.

woensdag 7 juli 2010 12:45
Spread the love

Verspreid over acht weken organiseert de stad Hasselt zomersportkampen. Met een prijs van dertig euro voor vijf dagen is de drempel naar die kampen laag. Maar voor veel gezinnen met een laag inkomen is ook dat bedrag nog te hoog. Via vzw Horizont kunnen gezinnen met een beperkt budget korting krijgen op de normale prijs.

“Toen het programma van de zomersportkampen definitief was, gaven we vzw Horizont drie weken de tijd om kinderen uit gezinnen met een moeilijke financiële situatie te bereiken”, vertelt Luc Mercken, directeur van de sportdienst van Hasselt.

“Daarna werden de inschrijvingen voor iedereen opengesteld. Op die manier hebben we de moeilijk bereikbare kinderen voorrang gegeven.”

Het resultaat is een inschrijving van 5 procent op het totaal van de inschrijvingen. Dat zijn ongeveeer tweehonderd kinderen. “Dat is een succes”, zegt Marleen De Beuckelaer, verantwoordelijke van Rapopstap, een deelwerking van de vzw Horizont die individuele cliënten en hun gezinnen screent, opvangt en begeleidt.

“Wij zijn met de overeenkomst begonnen in 2008 en sindsdien bereiken we telkens meer gezinnen.” Concrete cijfers over de inschrijvingen in 2008 kan De Beuckelaere niet geven. “Maar toen bereikten we er in elk geval veel minder.”

Voor de screening hanteert vzw Horizont dezelfde inkomensgrens als het OCMW. “We richten ons op gezinnen met een uitkering als enig inkomen, maar ook een alleenstaande moeder met meerdere kinderen komt bij ons in aanmerking voor een korting.” Met nog enkele plaatsen vrij voor de zomersportkampen blijft een korting via vzw Horizont een optie.

De stad komt zelf soms tussen als het gaat om sportmateriaal. Luc Mercken: “Soms is het voor kinderen een probleem dat ze geen tennisracket of de juiste kledij kunnen kopen. Dan bezorgen wij hen sportmateriaal van sportorganisaties die zelf die spullen niet meer nodig hebben.”

© 2010 – StampMedia – Hasna Ankal

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!