Golf van Mexico: Journalisten riskeren boetes en gevangenis
Verslag, Nieuws, Wereld, BP, Golf van Mexico -

Golf van Mexico: Journalisten riskeren boetes en gevangenis

Een maand geleden vaardigde de Amerikaanse National Incident Commander, Thad Allen, een verordening uit waarbij de media "onbelemmerde toegang" zouden krijgen tot de gebieden in de Golf van Mexico die door de ramp met het 'Deepwater Horizon'-olieboorplatform waren aangetast. Deze verordening werd routinematig en vaak schaamteloos genegeerd.

woensdag 7 juli 2010 15:15
Spread the love

Dertig dagen later kunnen we alleen maar vaststellen dat deze verordening geen wezenlijke betekenis heeft. Daniel Tencer van Raw Story: “Journalisten die te dicht bij de schoonmaakacties komen zonder toestemming, worden geconfronteerd met boetes van 40.000 dollar en zelfs vijf jaar gevangenisstraf op grond van een nieuwe regel die eind vorige week werd ingevoerd door de locale kustwacht.”

Deze demarche tegen de vrije nieuwsgaring wordt algemeen door waarnemers verontwaardigd gelaakt als een aanval op de fundamentele rechten zoals die worden gegarandeerd door het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet.

Anderson Cooper van nieuwszender CNN stelt dat de nieuwe maatregel het mogelijk maakt “zeer makkelijk incompetentie of falen te verbergen.”

De kustwacht heeft een verordening uitgevaardigd die stelt dat “vaartuigen niet binnen 20 meter mogen komen van indammingsoperaties, afdammingen of andere operaties opgezet om de olieramp te bestrijden op straffe van boete.”

Daar deze operaties veel van de schoonmaakinspanningen op de stranden behelzen, beschrijft Anderson Cooper de regel als een verbanning van verslaggevers van die plaatsen waar ze moeten zijn om naar behoren hun werk te kunnen doen. 

Blijkbaar is een ‘opzettelijke schending’ een klasse D-misdrijf. Hierop staat een gevangenisstraf van één tot vijf jaar onder de federale wetgeving. Het lijkt erop dat wanneer een reporter het standaardwerk doet van een journalist, dit kan worden beschouwd als een ‘opzettelijke schending’.

Uiteraard is deze maatregel niet van toepassing op de nepreporters van BP of op hun nepreportages. Die hebben daar de toestemming voor.

Vrij vertaald naar BP Media Clampdown: Journalists Now Face Possibility of Fines, Prison Time (Hufington Post)

Linken naar achtergrondinformatie in het artikel:

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!