Verdient een burgemeester een pluim als zijn stad sneller groeit dan de omliggende centra? Vanaf volgend jaar is dat in China niet meer automatisch het geval. Dan wordt er ook gekeken naar hoeveel water de stad per inwoner verbruikt, of ze genoeg investeert in milieubescherming en hoe groot het aandeel minder vervuilende steenkool is dat er wordt verbrand.
De nieuwe beoordelingscriteria staan in een ontwerp van het twaalfde vijfjarenplan. De regering werkt momenteel aan dat document, volgens haar het eerste nationale plan voor “groene ontwikkeling”. In maart 2011 zou het moeten worden goedgekeurd door het Nationaal Volkscongres, het hoogste wetgevende orgaan in China.
Groene indicatoren
Tot hiertoe was de economische groei doorslaggevend bij de beoordeling van lokale besturen en ambtenaren in China. Maar volgens Hu Angang, een belangrijke politieke adviseur, hebben 24 van de 47 indicatoren in het nieuwe vijfjarenplan betrekking op groene ontwikkeling, en zullen sommige van die indicatoren gebruikt worden om de prestaties van lokale overheden in te schatten.
In het relanceplan van 4000 miljard yuan (471 miljard euro) waarmee China in 2009 de economische crisis te lijf ging, werd 580 miljard yuan (68 miljard euro) voor groene initiatieven voorbehouden. Experts verwachten dat er ook in het nieuwe vijfjarenplan veel meer geld voor groene investeringen zal worden opzijgezet. Volgens een rapport van de consultant Mckinsey zal China 1900 tot 3400 miljard yuan (223 tot 400 miljard euro) uitgeven aan nieuwe technologieën in verband met energiebesparing en uitstootvermindering. (PD)