Jeugdgevangenis van Tongeren (foto: Balie Tongeren)

 

Nieuws, Samenleving, België, Jeugdgevangenis, Kinderrechtencommissariaat, Tongeren, FOD Justitie, Stefaan De Clerck -

Minister De Clerck begrijpt heisa rond uitbreiding Tongeren niet

De uitbreiding van de jeugdgevangenis van Tongeren krijgt veel kritiek. Federaal minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) begrijpt de verontwaardiging niet. Problemen hebben een oplossing nodig. Het Kinderrechtencommissariaat reageert ontsteld en wijst op de pijnpunten.

dinsdag 6 juli 2010 20:05
Spread the love

De jeugdgevangenis van Tongeren kan sinds kort meer jongeren herbergen. Zowel de vaste plaatsen als de wachtplaatsen voor de ‘Everbergjongeren’ werden uitgebreid.

De uitbreiding past binnen het masterplan 2008-2012 van de FOD Justitie. Tongeren zou moeten uitgroeien naar 34 plaatsen als antwoord op uithandengegeven jongeren en jongeren die in de volwassenengevangenis verblijven. De uitbreiding van de wachtplaatsen kwam onverwacht. Het Kinderrechtencommissariaat uitte al negatieve kritiek op de staat van het gebouw.

Federale bevoegdheid

“Tongeren is een federaal detentiecentrum en de beslissingen komen de minister van Justitie toe”, zegt Leo De Bock, woordvoerder van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

“Voor ons had Tongeren een buffercapaciteit van zes plaatsen waar we jongeren konden plaatsen als er geen plek meer was in De Grubbe in Everberg.”

Vanaf 1 september zouden er in Everberg zelf 16 plaatsen beschikbaar komen bovenop de huidige 24. Dat betekent wellicht dat er minder of geen beroep meer gedaan zal worden op de buffercapaciteit van Tongeren. “Wij hebben dan ook niet gepleit voor een uitbreiding van deze buffercapaciteit,” zegt De Bock, “laat dat duidelijk zijn.”

Leen Ackaert van het Kinderrechtencommissariaat reageert verrast. “Ik ben erg blij om te horen dat Welzijn niet om de uitbreiding heeft gevraagd. Het is de eerste keer dat ik duidelijk hoor dat zij er ook enkel mee geconfronteerd worden en de gevolgen moeten dragen.”

Masterplan

“De uitbreiding is enkel een uitvoering van lang gemaakte afspraken”, reageert minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). “Jo Vandeurzen heeft trouwens zelf nog de aanzet gegeven voor de functie van jeugdgevangenis. Ik heb die verantwoordelijkheid overgenomen en voer nu de planning uit.”

Minister De Clerck begrijpt de heisa niet. “Problemen moeten worden opgelost. Als er iets gebeurt en de jongeren blijven op straat hangen bij gebrek aan plaats, is dat een schande”, zegt de minister. “Dat is een verwijt dat mij blijft achtervolgen. Dan moet je niet in de tegenaanval gaan als er iets wordt gedaan en er plaatsen worden gevormd.”

Op lange termijn is het de bedoeling dat de jeugdgevangenis van Everberg verder wordt uitgebouwd. Daar wordt momenteel volop aan gewerkt en personeel voor voorzien.

“Als dat allemaal achter de rug is, wordt het tijd om opnieuw met de gemeenschappen rond de tafel te gaan zitten om toekomstige strategieën te ontwikkelen”, zegt minister De Clerck. “Maar dat is geen reden om lopende initiatieven te veranderen.”

Structurele verandering

Het Kinderrechtencommissariaat kan zich daar echter niet in vinden. “Het is niet omdat het gepland staat, dat het ook goed is”, zegt Ackaert. “Volgens internationale normen zou er 28 uur in de week onderwijs gegeven moeten worden en moet de mogelijkheid tot leefgroepvorming bestaan. De jeugdgevangenis van Tongeren kan daar door zijn infrastructuur amper of niet aan voldoen. Er moeten eerst structurele veranderingen worden doorgevoerd. Eerlijk gezegd, had ik liever gehad dat Tongeren een museum was gebleven.”

© 2010 – StampMedia – Carmen Van Oers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!